StoryEditor
lugansk

Rusija objavila snimku kao dokaz: Kažu da su uništili dva ukrajinska oklopna vozila i ubili pet vojnika

Piše desk  /  22.02.2022., 09:05h
Moskva je objavila snimku za koju tvrdi da predstavlja dokaz o uništenim ukrajinskim oklopnim vozilima na svom teritoriju.

Video je objavila ruska sigurnosna služba FSB, koji prikazuje dva BMW oklopna vozila u šumi istočno od sporne regije Donbas. Navodno je riječ o ukrajinskim vozilima koja su uništile ruske snage u ponedjeljak ujutro nakon što su spriječile "operaciju sabotaže" i ubile pet ukrajinskih vojnika. Kijev je istog dana demantirao da se incident uopće dogodio.

Na snimci se vidi gusti dim koji se širi s BMP-2 vozila, a čini se da je unutrašnja eksplozija raznijela kupolu i stražnja vrata drugog vozila BMP-1 koje je bilo u plamenu.

Iz Moskve je prethodno stiglo priopćenje u kojem se potvrđuje incident, a objavljeni video je objavljen kao dokaz. Također, sada je i navedena lokacija, a to je šuma blizu sela Mitjakinskaja u Rostovskoj regiji istočno od grada Luganska.

Ruska Federalna sigurnosna služba FSB je priopćila da je istočno od Luganska uočena grupa od "pet ukrajinskih sabotera kako prelazi granicu oko 6 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak". FSB je zatražio pomoć Južnog vojnog distrikta kako bi uljezi bili uhvaćeni.

Ipak, došlo je do pucnjave, a dva ukrajinska vozila su navodno prešla granicu kako bi evakuirali spomenutu grupu, tvrdi FSB. Ruski vojnici su uništili oba vozila i ubili pet osoba. Na ruskoj strani gubitaka nije bilo.

U drugom incidentu u Rostovskoj regiji istog dana FSB je navodno uhitio ukrajinskog sabotera, a to je u televizijskom obraćanju potvrdio direktor ove agencije Aleksandar Brotnikov.

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske tvrdnje o pokušaju sabotaže lažne.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:22