StoryEditor
"nacionalistički bataljuni..."

Rusija objavila glavni cilj napada na Ukrajinu, to joj je već treći dosad...

Piše desk  /  15.04.2022., 15:08h
"Operacija se nastavlja, postavljeni zadaci su dobro poznati. Moraju biti obavljeni i bit će obavljeni, u to nema sumnje", rekao je Peskov.

Glavni je cilj specijalne vojne operacije, kako Moskva naziva invaziju na Ukrajinu, "uništenje nacionalističkih bataljuna u Ukrajini", rekao je danas Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenosi Index.hr.

"Glavni cilj je oslobođenje Ukrajine od nacionalističkih bataljuna. Operacija se nastavlja, postavljeni zadaci su dobro poznati. Moraju biti obavljeni i bit će obavljeni, u to nema sumnje", rekao je Peskov.

Putinov glasnogovornik je dodao da se "miran život već uspostavlja na područjima u kojima militanti ne uzimaju civile za taoce i ne pucaju po kućama".

"A što se tiče mjesta na kojima nacionalistički bataljuni rade takve stvari, vode se žestoke borbe. Oni će biti uništeni", rekao je Peskov.

To je prvi put da je Kremlj objavio da je glavni cilj rata u Ukrajini "uništenje nacionalističkih bataljuna". Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio pokretanje invazije, rekao je da su glavni ciljevi "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine", a potom je Kremlj, kad je postalo očito da su ruske snage doživjele poraz u okolici Kijeva te su prisiljene na povlačenje, objavio da je glavni cilj rata "oslobođenje Donbasa", područja na istoku Ukrajine u kojem se nalaze dvije proruske separatističke regije, Donjeck i Luhansk.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:09