StoryEditor

Rusija obavila test u kojem je odvojila svoj internetski “prostor” od globalnog

Piše D  /  25.07.2021., 12:07h

Neimenovani izvor iz telekomunikacije industrije je za RBC rekao kako su “testirane sposobnosti fizičkog isključivanja ruskog dijela interneta” od onog globalnog. Drugi izvor je kazao da su htjeli utvrditi “može li RuNet funkcionirati uslijed vanjskih ometanja, blokada i ostalih prijetnji”. Izvori tvrde da je test bio uspješan iako službeni rezultati još nisu objavljeni. Službeni rezultati bi trebali biti objavljeni tek krajem kolovoza.

Chrissy Teigen Reflects on Being Publicly Canceled: ‘I Feel Lost’

U testiranju su sudjelovali svi veći telekomi Rusije. Testovi ove vrste će se provoditi jednom godišnje. Rusija radi na državnom sustavu domenskih imena (DNS). Dio stručnjaka je skeptičan oko mogućnosti da se bilo koja država zaista odvoji od interneta.

Rusija je 2019. usvojila zakon o “suverenom internetu”. Tada su iz Moskve govorili o potrebi da se zaštite od “agresivne prirode” nacionalne cyber politike SAD-a.

Iz Kremlja je glasnogovornik Dimitri Peskov kratko komentirao ove testove rekavši da Rusija treba biti sprema na sve prijetnje. Dok jedni tvrde da je odvajanje interneta logičan korak u obrani Rusije u svijetu u kojem bojno polje postaje sve više digitalno, za druge je ovo korak ka daljnjoj kontroli slobode govora i komunikacije od strane Moskve, prenosi Geopolitika.news.

Dnevnik.ba

21. rujan 2021 05:16