StoryEditor
rat u ukrajini

Rusija: "Nuklearka u Zaporižji ostaje pod kontrolom Moskve"

Piše hina  /  28.11.2022., 08:56h

Nuklearna elektrana Zaporižja ostaje pod kontrolom Rusije, priopćila je uprava okupiranog grada Enerhodara koju je postavila Rusija, nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik sugerirao da se ruske snage pripremaju za odlazak.

"Mediji aktivno šire lažne informacije da se Rusija navodno planira povući iz Enerhodara i napustiti (nuklearku). Ova informacija nije istinita", rekla je uprava koju podržava Rusija u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Mnogi zaposleni u nuklearki žive u obližnjem okupiranom gradu

Podsjetimo, čelnik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju rekao je da postoje znakovi da se ruske snage možda spremaju napustiti ogromnu nuklearnu elektranu Zaporižja, koju su zauzele u ožujku ubrzo nakon invazije.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je da su ukrajinske snage krajem prošlog tjedna uništile šest jedinica ruske vojne opreme i da je oko trideset ruskih vojnika ozlijeđeno u borbama u blizini Enerhodara. Reuters nije mogao odmah provjeriti ta izvješća.

Mnogi zaposleni u nuklearnoj elektrani žive u obližnjem gradu Enerhodaru, koji je pod ruskom okupacijom od prvih dana invazije. Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u rujnu aneksiju ukrajinskih regija Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje, gdje njegove snage tvrde da imaju djelomičnu kontrolu, a taj su potez osudili Kijev i njegovi zapadni saveznici kao nezakonit.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:19