StoryEditor
ispitivanje terorista

Rusija: "Napadači u Moskvi bili nadrogirani, platili ih ukrajinski nacionalisti"

Piše desk  /  29.03.2024., 11:26h

Četiri glavna osumnjičenika uhićena nakon terorističkog napada na koncertnu dvoranu Crocus City Hall u blizini Moskve navodno su bili pod utjecajem droga kada su izveli masovnu pucnjavu, navodi se u izvještaju ruske državne novinske agencije TASS.

"Koje su droge ili psihotropne droge konzumirali, utvrdit će stručnjak", izvijestio je u četvrtak TASS pozivajući se na istražitelje.

U izvještaju se navodi da su osumnjičeni počinitelji mogli biti pod utjecajem droga ne samo na dan napada, već i prije. Teroristička organizacija tzv. Islamske države preuzela je odgovornost za napad u petak, u kojem je više od 140 ljudi poginulo, a 360 ranjeno.

Istražna komisija je priopćila i da su od osumnjičenika oduzeti tehnički uređaji. Tvrde da analiza podataka o vezama pokazuje da su muškarci bili u kontaktu s ukrajinskim nacionalistima i da su primali uplate.

Ruski dužnosnici, uključujući predsjednika Vladimira Putina, u više su navrata tvrdili da je Ukrajina možda umiješana u napad, no Kijev je to oštro negirao.

Četiri osumnjičena napadača propustila su rok za žalbu na naloge za uhićenja, stoji u priopćenju suda. Šef Kremlja Putin ni sedam dana nakon jednog od najgorih terorističkih napada u ruskoj povijesti nije posjetio mjesto zločina.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na pitanje zašto Putin to još nije učinio, objasnivši da predsjednik ne želi ometati istragu i radove na čišćenju. Putin je izrazio sućut obiteljima žrtava, a vlasti su obećale financijsku odštetu za ranjene i preživjele.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:17