StoryEditor
napetost raste

Rusija krivi SAD zbog litavske zabrane prolaza robe do Kalinjingrada

Piše hina  /  24.06.2022., 12:34h

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u petak okrivilo Sjedinjene Američke Države da stoje iza litavske zabrane prolaza robe iz Rusije u njenu eksklavu, Kalinjingradsku oblast, što je povećalo već visoku napetost između Moskve i zapada.

"Takozvani 'kolektivni zapad', s izričitim uputama Bijele kuće, uveo je zabranu željezničkog tranzita širokog spektra roba kroz kalinjingradsku pokrajinu", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi objavljenoj u petak.

Poručilo je da je taj potez dio obrasca "rastućih neprijateljskih postupaka s američke strane" prema Rusiji.

Litva, članica Europske unije, je prošle subote počela blokirati tranzit ruskih dobara koje se nalaze na popisu sankcija EU-a nakon što su nova ograničenja stupila na snagu.

Moskva je oštro kritizirala taj potez, nazvavši ga "blokadom" i obvezala se na strog odgovor. Vilnius je rekao da je spreman u slučaju da Rusija isključi Litvu s regionalne energetske mreže.

Ruski dužnosnici su procijenili da će zabrana zaustaviti između 30 i 50 posto robnog prometa, no također su rekli da se roba može brzo preusmjeriti na brodove koji prolaze Baltičkim morem.

Litavska premijera Ingrida Simonyte je u srijedu rekla da su ruske tvrdnje o blokadi netočne.

Dodala je da se promet putnika nastavlja neometano i da roba, na koju se odnosi zabrana, čini svega 1 posto ukupnog ruskog teretnog tranzita do Kalinjingrada.

Moskva je također u petak rekla da odbijanje Washingtona da odustane od zabrane letenja kako bi ruski zrakoplov mogao odletjeti u SAD i povesti ruske diplomate pokazuje da pozivi SAD-a na nastavak dijaloga nisu bili iskreni.

S obzirom na pogoršanje odnosa, Rusija je rekla da je "nemoguće" održati razgovore na stručnoj razini s Washingtonom glede brojnih bilateralnih pitanja koji su se trebali održati u bliskoj budućnosti.

Nije navela na koja se točno pitanja referira ili kada su se ti razgovori trebali dogoditi.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:10