StoryEditor
transfer Mi-17

Rusija kritizira SAD: Ispunjavaju samo dogovore koji im odgovaraju, naše helikoptere su bez dozvole proslijedili Ukrajini

Piše desk  /  04.06.2022., 10:32h

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije oglasilo se povodom najave Pentagona da će Ukrajini proslijediti četiri helikoptera sovjetske proizvodnje Mi-17 te su naglasili kako to nije u skladu s ranijim dogovorom dvije sile.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova izjavila je kako je Washington bez znanja i suglasnosti Rusije, kao zemlje izvoznice, donio odluku o transferu ovih helikoptera Ukrajini što Moskva smatra kršenjem međunarodnih obveza.

"Paket pomoći Ukrajini koji je 1. lipnja objavila američka administracija uključuje, između ostalog, četiri helikoptera Mi-17 koje je naša zemlja prethodno ustupila SAD-u za operacije u Afganistanu. Za to postoje dokumenti gdje jasno stoji da se navedeni helikopteri trebaju isporučiti Afganistanu za njihove oružane snage. Međutim, ova zakonska ograničenja, kao što vidimo, nisu prepreka za Washington", rekla je Zakharova.

Rusko veleposlanstvo u SAD-u je, prema riječima Zakharove, uputilo službeni upit State Departmentu u kojem se traži detaljno objašnjenje odluke koja se tiče transfera helikoptera Ukrajini bez znanja i suglasnosti Rusije. Kako ističu, još uvijek nisu dobili odgovor iz SAD-a.

"Ponašanje Amerike je eklatantan primjer politike dvostrukih standarda kada Washington ispunjava samo dogovore koji mu u određenom trenutku odgovaraju. Da ne spominjemo činjenicu da ovo očigledno kršenje međunarodnog prava na kraju doprinosi produženju sukoba u Ukrajini", zaključila je Zakharova.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:26