StoryEditor
ukrajinski napad

Rusija kaže da je u Makijivki ubijeno 89 vojnika, za napad okrivljuje mobitele

Piše desk  /  04.01.2023., 08:29h

Rusi su kazali kako se novogodišnji raketni napad u kojima je prema njihovim podacima poginulo 89 ruskih vojnika dogodio jer su vojnici koristili svoje mobilne telefone.

Korištenje telefona omogućilo je neprijatelju da locira svoju metu, poručili su dužnosnici i dodali da je istraga u tijeku. Ukrajinci su priopćili da je 400 vojnika ubijeno, a još 300 ranjeno. u napadu na kamp za regrute u Makijivki, u okupiranom području Donjecka. Ovo je najveći broj mrtvih koje je Rusija priznala u ratu.

Rusi su priopćili da je u 00:01 po lokalnom vremenu na Novu godinu ispaljeno šest raketa iz američkog raketnog sustava Himars na kamp, od kojih su dvije oborene.

Zamjenik zapovjednika pukovnije potpukovnik Bachurin bio je među poginulima, priopćilo je ministarstvo obrane u srijedu. Povjerenstvo istražuje okolnosti događaja, navodi se u priopćenju.

No, očito je da je glavni uzrok napada bila prisutnost i "masovna upotreba" mobilnih telefona u dometu ukrajinskog oružja, uprkos tome što je to zabranjeno.

"Ovaj faktor omogućio je neprijatelju lociranje i određivanje koordinata lokacije vojnog osoblja za raketni napad", dodaje se u priopćenju.

Vojnici za koje se u istrazi utvrdi da su krivi bit će privedeni pravdi, dodaje se u priopćenju, a poduzimaju se i koraci za sprječavanje sličnih događaja u budućnosti.

Rusija je također povećala broj ruskih vojnika poginulih u napadu na sa 63 na 89 iako ne postoji način da se potvrdi koliko je vojnika ubijeno. Izuzetno je rijetko da Moskva potvrdi bilo kakve žrtve na bojnom polju.

Pavel Gubarev, bivši vodeći dužnosnik ruske vlasti u Donjecku, rekao je da je odluka o smještaju velikog broja vojnika u jednu zgradu "zločinački nemar".

"Ako nitko ne bude kažnjen za ovo, onda će biti samo gore", upozorio je Gubarev.

Zamjenik predsjednika moskovskog lokalnog parlamenta, Andrej Medvedev, rekao je da je bilo predvidljivo da će vojnici biti okrivljeni, a ne zapovjednik koji je donio odluku da ih se toliko stavi na jedno mjesto.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u utorak dekret obiteljima vojnika Nacionalne garde poginulih tijekom službe kojima će se isplatiti 5 milijuna rubalja (129.584 KM).

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 07:03