StoryEditor
mariupolj

Rusija je zarobila skoro 1000 boraca iz Azovstala. Što će se s njima dogoditi?

Piše desk  /  18.05.2022., 17:59h

Gotovo 1000 ukrajinskih boraca koji su se tjednima skrivali u čeličani Azovstal u Mariupolju predalo se ruskim snagama i proruskim separatistima, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Za sada nije poznato kakva će točno biti njihova sudbina. Ukrajina poziva na razmjenu zarobljenika, no neki ruski dužnosnici smatraju da im se treba suditi za takozvane ratne zločine.

"Ukrajini su potrebni živi heroji", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u svom noćnom obraćanju nakon što je počela evakuacija čeličane, dodajući da "se radi na tome da se momci vrate svojim domovima".

No neizvjesno je hoće li se i kada takvo nešto dogoditi. Naime, za sada još uvijek nisu poznati detalji postignutog sporazuma između dviju strana, kao i UN-a i Crvenog križa.

Razmjena za zarobljene ruske vojnike?

Ukrajina kaže da su u tijeku pregovori o razmjeni boraca iz Azovstala za ruske ratne zarobljenike, no Rusija nije potvrdila te informacije. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se s vojnicima postupati "u skladu s međunarodnim zakonima", no postoji zabrinutost što će se dogoditi s njima ako ostanu u ruskom pritvoru.

Ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko rekla je za BBC da će, ako ne budu vraćeni u Ukrajinu, "sudbina ovih hrabrih ljudi biti nepoznata".

"Bit će u ruskim rukama, što je daleko od idealne situacije", kazala je.

"To su životinje u ljudskom tijelu i treba ih pogubiti"

Pogotovo zabrinjavaju izjave nekih ruskih dužnosnika koji ukrajinske vojnike uspoređuju s nacističkim zločincima.

"Ne bismo smjeli razmjenjivati nacističke zločince. Trebali bismo im suditi", rekao je jučer predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin.

Drugi političar, Leonid Slutski, otišao je korak dalje te je za evakuirane borce rekao da su "životinje u ljudskom tijelu i treba ih pogubiti". Čelnik separatista u Donjecku Denis Pušilin predložio je da Ukrajinci za koje se utvrdi da su "neonacistički ratni zločinci" trebaju završiti na međunarodnom sudu.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar rekla je za BBC da su takve izjave "najvjerojatnije namijenjene domaćoj propagandi u Rusiji".

Rusija tvrdi, bez ikakvih dokaza, da je Ukrajina leglo neonacista, a jedan od ključnih ciljeva "specijalne vojne operacije" u Ukrajini je denacifikacija te zemlje. Rusi pogotovo za pukovniju Azov, čiji su pripadnici među evakuiranima iz Azovstala, tvrde da su nacisti.

Inzistirali da se moraju nastaviti boriti

Azov je nastao 2014. kao dobrovoljna policija, ali je sada dio postrojbe Nacionalne garde. Prvotno je bila povezana s krajnjom desnicom.

U konačnici, vjerojatno će Vladimir Putin biti taj koji će donijeti konačnu odluku o tome što će se dogoditi s borcima iz Azovstala.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je već tjednima govorio vojnicima u čeličani da slobodno odustanu od borbe ako dođe do takve situacije i da ne moraju žrtvovati svoje živote. No pripadnici bojne Azov su inzistirali na tome da moraju nastaviti s borbom.

Utjeha za obitelji boraca jest to da su u pregovore oko njihove sigurnosti uključene i međunarodne organizacije, poput Crvenog križa i Ujedinjeni naroda.

No Mariupolj je strateška pobjeda za Ruse, a pripadnici bataljuna Azov su pobjeda za Putina, koji bi njih mogao uzeti za primjer i reći: "Vidite, rekao sam vam da ima nacista u Ukrajini."

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 21:28