StoryEditor
pokušaj atentata

Rusija je uhitila 7 osoba koje su namjeravale ubiti dvije poznate novinarke

Piše hina  /  16.07.2023., 18:01h

Sud u Moskvi u subotu je podignuo kaznene prijave protiv sedam osoba "motiviranih nacionalnom mržnjom" da ubiju dvije istaknute ruske novinarke u zavjeri koju je navodno poduprla Ukrajina, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.

Sud je odobrio pritvor do 14. rujna, prema kaznenoj prijavi za "huliganizam", za pet maloljetnika rođenih 2005. i 2006. i dvojice muškaraca za koje je rekao da su bili dio organizirane skupine, rekao je TASS.

TASS je priopćio da je ruska sigurnosna služba FSB uhitila neodređen broj ljudi u petak koji su izviđali u blizini domova i radnih mjesta novinarki Margarite Simonjan, voditeljice državnog medija RT, i Ksenije Sobčak, koja se kandidirala protiv predsjednika Vladimira Putina 2018.

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je u televizijskim izjavama da Rusija živi u apsurdnoj "konstruiranoj mitologiji".

Upitan o tom slučaju u intervjuu, Podoljak je umanjio njegovu važnost, rekavši da novinari "ne igraju nikakvu važnu ulogu" u ratu, niti u gubitku ruskih pozicija na svjetskoj sceni.

Novinska agencija Interfax prenijela je izjavu FSB-a da su uhićenici priznali da su pripremali napade na dvije žene u ime Ukrajine i da im je obećana nagrada od 1,5 milijuna rubalja (oko 15.000 eura) za svaku od njih.

Simonjan, glasna zagovornica ruskog rata u Ukrajini, objavila je poruku na Telegramu o navodnoj zavjeri, pozivajući sigurnosne službe na nastavak rada. 

Sobčak, čiji je pokojni otac Anatolij Sobčak bio Putinov politički mentor, rekla je da ako su planovi atentata istiniti, onda "hvala svim uključenim službama na njihovom radu".

U objavi na svom Telegramu, koji često sadrži izvješća koja kritiziraju politiku ruske vlade, dodala je da ako su izvješća neistinita, a ideja je bila da se mene i Simonjan stavi u istu rečenicu, onda je to uobičajena glupost.

Prošle su godine u bombaškim napadima unutar Rusije ubijene istaknute proratne ruske ličnosti, novinarka Darja Dugina i vojni bloger Vladlen Tatarski. Rusija je za njihova ubojstva okrivila Ukrajinu, dok je Kijev to negirao i prikazao ih kao dokaz ruskih unutarnjih sukoba.

U svibnju je istaknuti ruski nacionalistički pisac, Zakhar Prilepin, ranjen u eksploziji automobila u kojoj je poginuo njegov vozač. Istražitelji su rekli da je osumnjičenik priveden i da je priznao da je djelovao u ime Ukrajine.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 17:55