StoryEditor
Dan pobjede nad fašizmom

Rusija je održala generalnu probu za vojnu paradu, Zapad se plaši da će Putin tada službeno objaviti rat Ukrajini

Piše desk  /  07.05.2022., 19:24h
Rusija je održala generalnu probu za vojnu paradu 9. svibnja kojom obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Paradom se obilježava pobjeda nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede neće biti samo prisjećanje na rat koji je završio prije 77 godina. Mnogi Rusi će razmišljati o tisućama vojnika koji se nalaze u susjednoj Ukrajini.

Podrška za vojsku širom Rusije je porasla nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače ove godine. Slovo "Z" koje je svojevrsni simbol invazije pojavljuje se na mnogobrojnim bilbordima i znakovima na ulicama, podzemnim željeznicama, televiziji i društvenim mrežama.

U subotu je Crvenim trgom provezena RS-24 Yares interkontinentalna balistička raketa dok su avioni i helikopteri letjeli iznad nje. Iza vozila sa raketom kretali su se vojnici i samohodna artiljerija kao dio generalne probe za paradu.

Parada se ove godine održava u uvjetima ruske invazije na Ukrajinu i svijet očekuje da će Vladimir Putin, predsjednik Rusije, paradu posebno iskoristiti za svoje propagandne aktivnosti među stanovništvom ali i za slanje poruke zapadnim državama.

Tako će po prvi put od 2010. godine iznad Crvenog trga preletjeti avioni Il-80, nazvani "Sudnji dan". čija je uloga da u slučaju nuklearnog rata postane komandni centar za ruskog predsjednika.

U javnosti su se pojavile informacije da bit Putin paradu za Dan pobjede nad fašizmom mogao iskoristiti da službeno objavi rat Ukrajini i pokrene masovnu mobilizaciju stanovništva.

Istraživač i stručnjak za Rusiju, Kamil Galeev je napisao kako smatra da postoji 20 posto mogućnosti da Putin proglasi masovnu mobilizaciju 9. svibnja.

Rusko ministarstvo obrane je priopćilo da je u generalnoj probi za paradu sudjelovalo ukupno 11.000 pripadnika vojske, 131 komad moderne vojne opreme, 77 aviona i helikoptera. Osam aviona Mig-29 letjelo je u formaciji slova Z koje je svojevrsni simbol ruske invazije na Ukrajinu. U nekim evropskim državama je zabranjeno pokazivanje ovog slova kao znak podrške ruskim trupama.

Na Crvenom trgu se parada u znak sjećanja na pobjedu nad fašizmom održava tradicionalno svake godine. To je i prilika ruskim vlastima da pokažu svoja najmodernija vojna sredstva. Prošle godine u paradi je sudjelovalo više od 12.000 vojnika, 190 komada razne vojne opereme i više od 80 vojnih aviona.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 20:40