StoryEditor
Belgorod

Rusija izgradila najveću podmornicu na svijetu. To je podmornica ‘sudnjeg dana‘ koja može lansirati nuklearne projektile i torpeda ‘Poseidon‘

Piše desk  /  25.07.2022., 14:43h

Brodogradilište Sevmaš, koje je najveće u Rusiji, potvrdilo je da je ruskoj mornarici isporučilo najveću podmornicu na svijetu.

Riječ je o podmornici nazvanoj Belgorod, koja će se prema tvrdnjama ruskih vlasti i brodogradilišta koristiti u istraživačke svrhe, ali eksperti tvrde da je njena stvarna svrha zapravo špijunaža i lansiranje nuklearnog oružja, što je čini "podmornicom sudnjeg dana".

Rusija je prošle godine lansirala hipersonične projektile dok su SAD doživljavale niz neuspjeha na ovom polju. Istovremeno su Rusi potvrdili da je njihov bespilotni borbeni dron ušao u fazu prototipa te da se sprema za prvi let.

Iako nova i velika podmornica možda ne zvuči kao veliki iskorak, Belgorod ne privlači pažnju samo svojom veličinom nego i onim što može "spakirati" u svoju unutrašnjost.

Ova podmornica je bazirana na podmornicama klase Oscar II koje Rusija oprema navođenim projektilima. Belgorod je dug 184 metra, što znači da je duži od američke podmornice klase Ohio koja je duga 171 metar. Ranije se očekivalo da će Belgorod biti isporučen 2020. godine, no došlo je do odgađanja testiranja zbog pandemije koronavirusa tako da ju je ruska mornarica dobila tek ovog mjeseca.

Fotografije podmornice koje su dosad objavljene uglavnom su prikazivale stražnji dio, dok je prednji dio plovila ostao misterija. Eksperti vjeruju da je najveća podmornica na svijetu specijalno dizajnirana da nosi najveći svjetski torpedo pod nazivom Poseidon.

image

Podmornica Belgorod

TWITTER -

Informacije o oružju su uglavnom tajna, no vjeruje se da je Poseidon 20 do 30 puta veći od konvencionalnog torpeda te da ima mogućnost da se "provuče" pored obalne straže putujući duž morskog dna stotinama kilometara.

Razvoj Poseidona i dalje traje, a poznato je da će moći nositi nuklearnu bojevu glavu sposobnu da, kako je za CNN rekao američki političar Christopher A. Ford 2020. godine, "potopi američke obalne gradove radioaktivnim cunamijem".

Podmornica "sudnjeg dana" bi mogla nositi šest do osam takvih torpeda kada budu spremna 2027. godine.

Očekuje se da će Belgorod biti prva od četiri podmornice koje pravi Rusija, a od kojih će svaka moći nositi torpeda Poseidon. Iako druge zemlje neće praviti veće podmornice, one će definitivno raditi na tome da im se suprotstave, a to će dovesti do "igre mačke i miša" kada se američka i britanska mornarica udruže u lovu na ruske podmornice.

To bi moglo dovesti do novog hladnog rata na Arktiku, sjevernom Atlantiku i sjevernom Pacifiku, gdje Rusija namjerava rasporediti svoje nove velike podmornice.

Posadu podmornice će činiti pripadnici ruske mornarice, ali će ona funkcionirati pod GUGI-jem, glavnom direkcijom organizacije za istraživanje dubokog mora.

Rusija je priopćila da planira koristiti Belgorod za "naučne ekspedicije i spasilačke operacije u najudaljenijim područjima svjetskog oceana". Ova ogromna podmornica će biti opremljena i minijaturnim podmornicama.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:51