StoryEditor

Rusija, Iran i Turska napuštaju američki dolar u trgovini

Piše D  /  09.09.2018., 05:09h

Direktor Središnje banke Irana Abdolanser Hemati priopćio je da je na sastanku s predstavnicima Rusije i Turske razgovarao o korištenju nacionalnih valuta umjesto dolara u međusobnoj trgovini, piše list „Teheran times“.

"Odlučili smo da radimo na sporazumima na sastanku s direktorom Središnje banke Rusije u Moskvi“, prenosi agencija ILNA riječi direktora Središnje banke Irana.

U petak je Teheran bio domaćin razgovora lidera Rusije, Turske i Irana, Vladimira Putina, Receepa Tayyipa Erdogana i Hasana Rohanija. Glavne teme diskusije bili su proces rješavanja krize u Siriji i situacija u provinciji Idlibu u toj zemlji.

Ranije je Erdogan pozvao na okončanje dominacije dolara u međunarodnoj trgovini i prelazak na trgovinu u nacionalnim valutama. Turski lider je istaknuo da se sustav vezan za dolar pretvorio u najveći problem, a trgovinski ratovi i protekcionizam primoravaju da se iskoriste nove strategije u mnogim oblastima. Cilj manipulacije deviznim kursevima je da se u pitanje dovede jaka i zdrava tursko gospodarstvo, naglasio je Erdogan, piše Sputnik.

 

Sankciona politika SAD

Sjedinjene Američke Države su 6. kolovoza ponovo uvele sankcije protiv Irana, koje su ranije suspendirane nakon postizanja Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana o iranskom nuklearnom programu. Američki predsjednik Donald Trump najavio je početkom svibnja da se Washington povlači iz sporazuma s Teheranom i obnavlja sve sankcije, uključujući i one protiv zemalja koje posluju sa tom državom.

Ranije je grupa senatora u Gornjem domu Kongresa SAD predložila na razmatranje zakon o antiruskim mjerama, uključujući i sankcije protiv novog državnog duga i državnih banaka. Američki eksperti s kojima je razgovarao Sputnik naveli su da je formulacija u predloženom dokumentu dvosmislena — iza nje bi mogla kriti blokada fizičke imovine i svih operacija u dolarima za državne banke.

Odnosi Washingtona i Ankare se u posljednje vrijeme pogoršali, između ostalog i zbog slučaja američkog pastora Andrew Brunsona, kog su uhitile turske vlasti. Ministarstvo financija SAD uvelo je sankcije ministru pravde Turske Abdulahmitu Gulu i ministru unutarnjih poslova Sulejmanu Sojluu, optužujući ih za „teška kršenja ljudskih prava“.

Zatim je predsjednik SAD Donald Trump udvostručio carine na aluminij i čelik iz Turske, što je dovelo do obaranja turske lire na povijesni minimum. Ankara je kao odgovor naglo povećala carine na 22 vrste američke robe u vrijednosti od 533 milijuna dolara.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:53