Article_Top_970x250

Rusija ima vakcinu protiv koronavirusa. Poznao je i kako djeluje

koronavirus u svijetu

Rusija ima vakcinu protiv koronavirusa. Poznao je i kako djeluje

kol 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Rusija je spremna da lansira prvu vakcinu protiv koronavirusa, pišu svjetski mediji. Tim povodom, stručnjaci su pojasnili i kako će vakcina djelovati.

S obzirom na činjenicu da broj zaraženih koronavirusom u svijetu i dalje raste zabrinjavajućom brzinom, znanstvenici i medicinski stručnjaci ulažu ubrzane napore na razvoju vakcine, piše Entertainment times.

Trenutno postoji više od 160 kandidata za vakcinu u različitim fazama proizvodnje, a 27 njih je pristupilo ispitivanjima na ljudima. Dok se vakcina koju su stvorili na Univerzitetu Oxford i proizvođač lijekova AstraZeneca smatra jednim od glavnih pokretača u utrci, Rusija je spremna postati prva zemlja na svijetu koja je lansirala svoju vakcinu protiv koronavirusa.

Ruski kandidat za vakcinu je virusna vektorska vakcina zasnovana na adenovirusu koja se kombinira sa SARS-CoV-2 da bi se postigao imuni odgovor u organizmu. Baveći se nagađanjima o sigurnosti i efikasnosti vakcine, Alexander Gintsburg, direktor Nacionalnog istraživačkog centra Gamaleya, tvrdio je da čestice koronavirusa u vakcini ne mogu naštetiti organizmu jer se ne mogu umnožiti.

Iako je ruska vakcina dobila prednost, stručnjaci dovode u pitanje brzi pristup razvoju vakcine. Aleksander Čepurnov, bivši šef zaraznih bolesti u Vektoru, bio je skeptičan prema podacima koje je dostavila ruska vlada.

"Postoji opasnost u pogledu mogućnosti povećanja težine bolesti pogrešnom vakcinom. Za koronavirus već se zna da se infekcija može intenzivirati uz prisustvo određenih antitijela. Dakle, treba znati koja antitela formira vakcina", kazao je on.

Treba napomenuti da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) već strogo savjetovala ruske vlasti da postupaju prema već utvrđenim smjernicama za proizvodnju sigurne i efikasne vakcine protiv koronavirusa.

Dnevnik.ba