StoryEditor
Vijeće sigurnosti Un-a

Rusija i Kina uložile veto na američki nacrt rezolucije o hitnom prekidu vatre u Gazi

Piše fena  /  23.03.2024., 11:28h

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je odbilo rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi i sporazum Izraela i Hamasa o taocima nakon što su Rusija i Kina uložile veto na mjeru koju su predložile Sjedinjene Države.

Rezolucijom, protiv koje je također glasao Alžir, a Gvajana je bila suzdržana, poziva se na trenutni i kontinuirani prekid vatre u trajanju od otprilike šest tjedana koji bi zaštitio civile i omogućio isporuku humanitarne pomoći.

Jedanaest od 15 članica Vijeća glasalo je za rezoluciju, ali su veto Rusije i Kine zaustavili njeno usvajanje.

Vijeće će se sastati u ponedjeljak u 10 sati po lokalnom američkom vremenu (14 sati po srednjoeuropskom) kako bi glasalo o alternativnoj rezoluciji koju su izradile izabrane članice Vijeća sigurnosti, priopćio je jedan diplomat. Glasanje je bilo planirano za subotu, ali je odgođeno jer su rasprave u tijeku, dodao je diplomat.

U toj rezoluciji, u čiji je nacrt u uvid došao Reuters, zahtijeva se hitan prekid vatre za muslimanski sveti mjesec Ramazan koji je u tijeku, oslobađanje svih talaca i prošireni protok humanitarne pomoći u Gazu.

Nacrt ne uključuje odredbe koje podržavaju aktualne diplomatske napore da se osigura prekid vatre - element američke rezolucije. Washington je surađivao s Katarom i Egiptom kako bi pokušao posredovati u dogovoru.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 17:17