StoryEditor
vojna suradnja

Rusija i Indija pregovaraju o zajedničkoj proizvodnji zrakoplovnoga oružja

Piše fena  /  14.11.2023., 16:11h

Ruski državni izvoznik oružja Rosoboronexport pregovara s indijskim poduzećima o zajedničkoj proizvodnji zrakoplovnog oružja za indijske zračne snage, priopćila je ruska državna novinska agencija RIA.

"Rosboronexport surađuje s javnim i privatnim indijskim poduzećima kako bi organizirala zajedničku proizvodnju zrakoplovnoga oružja i integrirala ga u postojeću zrakoplovnu flotu Indije", prenijela je RIA riječi glavnog direktora Rosboronexporta Aleksandra Mikejeva. Nisu navedeni detalji o tome koje će indijske tvrtke sudjelovati u proizvodnji, niti kad će potencijalna proizvodnja započeti.

Rusija je najveći dobavljač oružja za Indiju. 45 posto uvezenog oružja za indijsku obranu prošle godine bilo je iz Rusije, prema ovogodišnjem izvještaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI).

Mikejev je poručio da su Rosoboronexport i partneri iz Indije za indijsko ministarstvo obrane nabavili borbene avione Su-30MKI, tenkove, oklopna vozila i granate. Indija i Rusija početkom su godine započele zajedničku proizvodnju automatskih pušaka Kalašnjikov AK-203.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 14:55