StoryEditor
novosti s ratišta

Rusija gađala Ukrajinu raketama s brodova na Crnom moru; uništena velika željezara; Ukrajinci: Uništili smo rusku zračnu pukovniju

Piše desk/hina  /  20.03.2022., 11:56h
Rusija je napala Ukrajinu krstarećim projektilima s brodova u Crnom i Kaspijskom moru te lansirala hipersonične rakete iz krimskog prostora, objavilo je danas rusko ministarstvo obrane, prenosi Reuters.

"SAD ne izgleda spremno za mogućnost da Putin koristi nuklearno oružje"

Potezi Sjedinjenih Država na rusku invaziju na Ukrajinu sugeriraju da ona nema odgovarajući plan kako odgovoriti ako ruski predsjednik Vladimir Putin odluči upotrijebiti nuklearno oružje, rekla je bivša američka obavještajka za Fox News.

Rebekah Koffler, bivša agentica i autorica knjige o Putinu, objasnila je za Fox News da, iako SAD sigurno ima strateški plan ako Putin upotrijebi nuklearno oružje, nedavni odgovori na rusku agresiju ulijevaju malo povjerenja da Sjedinjene Države rade potrebne pripreme za takav ishod.

Rusi o novim napadima hipersoničnim projektilima

Rusija je napala Ukrajinu krstarećim projektilima s brodova u Crnom i Kaspijskom moru te lansirala hipersonične rakete iz krimskog prostora, objavilo je danas rusko ministarstvo obrane, prenosi Reuters.

Glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da je Rusija sinoć i jutros izvela napade na ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

"Krstareće rakete Kalibr lansirane su iz voda Crnog mora na tvornicu u Nižinu koja popravlja ukrajinska oklopna vozila oštećena u borbama”, rekao je.

"Rusija je ispalila krstareće rakete Kalibr iz Kaspijskog mora i hipersonične rakete Kinžal (Bodež) iz zračnog prostora Krima, poluotoka koji je Rusija anektirala Ukrajini 2014., kako bi uništila skladište goriva koje koristi ukrajinska vojska", rekao je Konašenkov.

Rusija je također pogodila ukrajinski vojni centar u kojem su se nalazili strani borci koji su se pridružili kijevskim snagama, rekao je.

Ukrajina tvrdi da su uništili zračnu rusku pukovniju

Ukrajinski dužnosnici tvrde su uništili rusku 331. gardijsku zračno-desantnu pukovniju u Kostromi.

Na Facebook stranici ukrajinskog Glavnog stožera objavljeno je da je pukovnija bila uključena u sukobe oko glavnog grada Kijeva i da je samo jedan pripadnik postrojbe preživio.

Objavljeno je i da zapovjedništvo u ruskom gradu Belgorodu istražuje slučaj protiv 10 vojnika 138. motorizirane brigade koji su se pobunili nakon velikih gubitaka tijekom ofenzive na grad Harkiv na istoku zemlje.

BBC ne može samostalno provjeriti ove tvrdnje.

Ukrajina: Uništena je jedna od najvećih europskih željezara

Ukrajinci tvrde da je uništena jedna od najvećih europskih željezara koja se nalazi u Mariupolju.

"Uništena je ruskim granatiranjem", objavila je ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko. Direktor željezare objavio je na Telegramu da je tvornica pogođena, ali nije naveo razmjere štete. Dodao je da su radnici tvornice poduzeli sigurnosne mjere kako tvornica ne bi predstavljala veći rizik za stanovnike.

Željezara je bila ključna u Mariupolju.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 14:01