StoryEditor
nove snage

Rusija bi mogla iskoristiti mobilizaciju da ojača svoju Nacionalnu gardu

Piše fena  /  25.09.2022., 18:08h

Rusija bi mogla iskoristiti djelomičnu mobilizaciju najavljenu ovog tjedna da pojača svoje jedinice Nacionalne garde (Rosgvardija) dodatnim ljudstvom, objavilo je Ministarstvo obrane Velike Britanije u svom novom obavještajnom izvještaju

- Postoji realna mogućnost da se mobilizacija iskoristi za pojačanje jedinica Rosgvardije dodatnim ljudstvom - priopćilo je ministarstvo, a prenosi Ukrinform.

Dodaje se da je ruska Nacionalna garda "bila posebno loše pripremljena za intenzivne borbe koje je doživjela u Ukrajini".

"S obzirom na zahtjev da se uguši rastuće domaće neslaganje u Rusiji, kao i operativni zadaci u Ukrajini, Rosgvardija je vrlo vjerojatno pod posebnim pritiskom", dodala je agencija.

Ministarstvo obrane priopćilo je da su jedinice Rosgvardije "igrale važnu ulogu i u borbi i sigurnosti pozadi u Ukrajini i da trenutno pomažu referendume o pristupanju u okupiranim područjima".

U srijedu, 21. rujna, ruski predsjednik Vladimir Putin je u posebnom video obraćanju objavio da je potpisao ukaz o djelomičnoj mobilizaciji.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će u okviru djelomične mobilizacije biti pozvano 300.000 rezervista. Kasnije se ispostavilo da tajna sedma točka Putinove naredbe o mobilizaciji predviđa drugačiji broj mobiliziranih: 1-1,2 milijuna ljudi.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:46