StoryEditor
teroristički napad u moskvi

Rusija: "Amerikanci, jeste li sigurni da je bio ISIL, nećete se kasnije predomisliti?"

Piše desk  /  25.03.2024., 11:08h

Rusija je dovela u sumnju tvrdnje SAD-a da je Islamska država (ISIL) odgovorna za napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je ubijeno 137 ljudi, a ranjeno 182.

U najsmrtonosnijem napadu na ruskom teritoriju od talačke krize u Beslanu 2004. kada su islamisti oteli više od 1000 ljudi, uključujući stotine djece, četvorica muškaraca naoružana strojnicama upala su u petak u trgovački centar Crocus City Hall, u kojem se nalazi i koncertna dvorana, i otvorili vatru na ljude koji su čekali da počne rock koncert grupe Picnic, prenosi Index.

Od četvorice uhićenih za kazneno djelo terorizma najmanje jedan je Tadžik. Savezna služba sigurnosti (FSB), nasljednica KGB-a, privela ih je odvojeno u kavezima na okružni sud Basmanny u Moskvi.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad, a SAD je javno obznanio da vjeruje da iza napada stoji ISIL. Ta islamistička skupina je naknadno objavila snimku napada, a SAD je podsjetio da je početkom mjeseca upozorio Rusiju da raspolaže s informacijama o neminovnom napadu na ruskom tlu.

"Amerikanci su stjerani u kut"

Nakon napada na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve, SAD pokušava spasiti Ukrajinu spominjanjem terorističke skupine Islamska država (ISIL), zabranjene u Rusiji, te prikriti sebe i režim Zelenskog koji je stvorio, napisala je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u autorskom članku za Komsomolskaju Pravdu.

"Američki politički inženjeri satjerali su se u kut svojim pričama da je napad na Crocus City Hall izvela teroristička skupina ISIL. Otuda svakodnevni pokušaji Washingtona da pokriju sebe i režim Zelenskog strašenjem ISIL-om", istaknula je. 

Prema Zaharovoj, postoji niz čimbenika koji izravno i neizravno ukazuju na umiješanost američkih vlasti u sponzoriranje ukrajinskog terorizma. 

"Koja je logika, možete se zapitati"

"Milijarde dolara i neviđena količina oružja, uloženih bez odgovornosti i uz korištenje korupcijskih shema u kijevski režim, agresivna retorika u vezi s Rusijom, bijesni nacionalizam, zabrana mirovnih pregovora o Ukrajini, beskrajni pozivi na rješavanje sukoba silom, odbijanje osude višegodišnjih terorističkih napada, koje je provodio kijevski režim, te masovna informativna i politička potpora bilo kakvom, pa i najgroznijem djelovanju Zelenskog", navela je.

Tvrdi da su prethodne američke intervencije u bliskoistočna pitanja dovela do pojave, jačanja i institucionalizacije niza radikalnih i terorističkih skupina koje su i danas aktivne u regiji.

"Koja je logika, možete se zapitati? Novac i moć. A s obzirom na međunarodnu pravnu zabranu izravnih intervencija, radi se i o sijanju ‘kontroliranog kaosa‘ i preoblikovanju svjetskog poretka rukama terorista. Pažnja, pitanje za Bijelu kuću: jeste li sigurni da je to bio ISIL, nećete li se kasnije predomisliti", zaključila je. 

ISIL objavio snimku napada

ISIL-ova novinska agencija Amaq objavila je video od gotovo 90 sekundi za koji tvrdi da prikazuje napadače na mjestu napada. Arapski prijevod navodi da Amaq prikazuje "ekskluzivne scene krvavog napada na kršćane". Nećemo objaviti navedenu snimku jer je uznemirujuća.

U početku se može vidjeti kako teško naoružani muškarac iz automatske puške puca prema koridoru u kojem mnoga beživotna tijela već leže na podu. Kamera potom skrene prema jednom od terorista, koji osobi na podu nožem prereže vrat. 

Četvorica muškaraca potom prolaze kroz pusti dio dvorane. Glasovi napadača su izobličeni. Prema arapskom prijevodu, jedna osoba kaže: "Ubijte ih bez milosti" i "Dolazimo u ime boga".

Bijela kuća nema dileme

No Putin nije javno spomenuo militantnu skupinu u vezi s napadačima, za koje je rekao da su pokušali pobjeći u Ukrajinu. Kazao je da ih je netko na "ukrajinskoj strani" trebao prebaciti preko granice.

Ukrajina je zanijekala bilo kakvu umiješanost u napad, a predsjednik Zelenski je optužio Putina i "druge nasilnike" da pokušavaju prebaciti krivnju.

Bijela kuća je objavila da je američka vlada Rusiji prenijela informacije ranije ovog mjeseca o planiranom napadu u Moskvi te je izdala javno upozorenje svojim državljanima u Rusiji 7. ožujka. Također, kazala je da je za napad odgovorna isključivo Islamska država.

"Nije bilo nikakve ukrajinske uključenosti", rekla je glasnogovornica američkog vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Dnevnik.ba

17. lipanj 2024 04:46