StoryEditor
Sergej Rjabkov

Rusija: "Američka opskrba Ukrajine municijom s osiromašenim uranom kazneno djelo"

Piše fena  /  07.09.2023., 09:53h

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u četvrtak da je američko isporučivanje oružja Ukrajini s osiromašenim uranom "kazneno djelo", prenijeli su državni mediji.

Pentagon je u srijedu najavio novi paket vojne pomoći u vrijednosti do 175 milijuna dolara za Ukrajinu, uključujući municiju s osiromašenim uranom za američke tenkove Abrams.

Nusproizvod obogaćivanja urana, osiromašeni uran, koristi se u municiji jer njegova ekstremna gustina daje mecima mogućnost da lako probiju oklop. Kritičari tvrde da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog urana, uključujući rak i urođene mane.

- To nije samo eskalacijski korak, nego je to odraz nečuvenog zanemarivanja Washingtona prema ekološkim posljedicama upotrebe ove vrste municije u zoni borbenih djelovanjima. To je, ustvari, kazneno djelo, ne mogu dati nikakvu drugu ocjenu - navodi državna novinska agencija TASS izjavu Rjabkova.

U govoru na seminaru o sigurnosti, on je također ponovio prethodna upozorenja Rusije o riziku od nuklearnog rata, zbog onoga što je nazvao "pritiskom" Zapada na Moskvu.

- Sada taj pritisak opasno balansira na ivici direktnog oružanog sukoba između nuklearnih sila - kazao je.

Rusija već dugo optužuje Zapad da koristi Ukrajinu za vođenje rata putem posrednika čiji je cilj nanijeti "strateški poraz" Moskvi. Sjedinjene Države i njihovi saveznici tvrde da naoružavaju Ukrajinu kako bi se branila od ruske invazije i povratila teritoriju koju je Moskva zauzela tijekom 18-mjesečnog rata.

- Rusko raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji odvija se po planu. Sada je dovršeno nekoliko faza u smislu stvaranja odgovarajuće infrastrukture i ponovnog opremanja njenih odgovarajućih nosača. Taj posao se nastavlja - kazao je.

Moskva je najavila to raspoređivanje u Bjelorusiji u ovoj godini, nazvajući ga sredstvom odvraćanja Zapada, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 20:10