StoryEditor
Vjekoslav Prebeg

Rusi žele suditi Hrvatu koji se borio u ukrajinskoj vojsci

Piše desk  /  25.04.2023., 13:14h

Okružni vojni sud u ruskom gradu Rostovu na Donu na svojim je internetskim stranicama objavio da je prihvatio slučaj petorice stranih boraca iz ukrajinske vojske koje su zarobili Rusi.

Među njima je i Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji je iz ruskog zarobljeništva oslobođen u rujnu prošle godine nakon diplomatske i političke akcije. Iako su Rusi oslobodili Prebega, sada mu žele suditi.

Optužnica je ista kao i na sudu samoproglašene Narodne Republike Donjeck (NRD) - tereti ih se za plaćeništvo, međunarodni terorizam i organiziranje terorističke skupine.

Slučaj prebačen na sud u čijoj su nadležnosti slučajevi ratnih zločina na novim teritorijima Rusije

"Za vojne akcije protiv Rusije sudit će se državljanima triju zemalja. Prvi kazneni postupak protiv cijele skupine stranaca koji su se borili za Ukrajinu razmatrat će vojni sud u Rostovu na Donu.

Ranije su o tome održana saslušanja u NRD-u, čije vlasti nisu isključile mogućnost izricanja smrtne kazne optuženima za plaćeništvo. No, prebačeni su na sud u čijoj su nadležnosti slučajevi ratnih zločina na novim ruskim teritorijima.

Vojni sud Južnog okruga, smješten u Rostovu na Donu, zaprimio je kazneni predmet protiv britanskih državljana Johna Hardinga, Andrewa Hilla, Dylana Healyja, Šveđanina Mathiasa Gustavssona i Hrvata Vjekoslava Prebega koji se terete za počinjenje kaznenih djela iz čl. 278 i 359 (nasilno oduzimanje vlasti ili njeno zadržavanje, kao i sudjelovanje plaćenika u oružanom sukobu) kaznenog zakona Ruske Federacije. Prvi članak predviđa do 20 godina zatvora, a drugi do 15 godina", objavljeno je na stranici Kommersant.

Sudac u ovom slučaju je Denis Galkin.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:28