StoryEditor
na krimu

Rusi zaplijenili stan prve dame Ukrajine u vrijednosti 800 tisuća dolara

Piše desk  /  25.05.2023., 08:23h

Rusija je zaplijenila stan supruge predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Olene Zelenski, a to je učinjeno zahvaljući odluci Skupštine Krima koja je jednoglasno izglasala nacionalizaciju imovine ukrajinskih biznismena i političara na ovom poluotoku.

Guverner Sergej Aksjonov istakao je da je zaplijenjeno više od 130 nekretnina, uključujući kina, tvornice, trgovačke centre, vinarije i bankarske strukture.

Imanje kupljeno od poslovnog tajkuna

Prošle veljače je krimska skupština izglasala nacionalizaciju oko 500 nekretnina koje pripadaju ukrajinskim političarima i poslovnim ljudima. Navodno, prema nekim procjenama trosoban penthouse Olene Zelenski na obali Crnog mora u blizini odmarališta Jalta vrijedi 800.000 dolara.

Imanje je kupljeno od poslovnog tajkuna 2013. godine za nešto manje od 164.000 dolara. Nakon što je Zelenski pobijedio na predsjedničkim izborima u travnju 2019., Reuters je izvijestio da je cijena plaćena za nekretninu bila najmanje 50 posto ispod tržišne vrijednosti.

Odgovor na zakon

Zapljene su uslijedile kao odgovor na zakon uveden u Ukrajini prošle godine kojim je legalizirano oduzimanje imovine ruskih građana i preduzeća bez naknade.

- Dobit od prodaje nacionalizirane imovine, uključujući stan Zelenskog, bit će podijeljena obiteljima ruskih vojnika poginulih u napadu na Ukrajinu - rekao je predsjednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov.

U kolovozu je Kijev odobrio zapljenu više od 900 različitih nekretnina u ruskom vlasništvu u zemlji, u vrijednosti od 765 milijuna dolara.

Ruska državna i privatna imovina u zapadnim zemljama je od početka agresije na Ukrajinu zamrznuta ili konfiscirana u vrijednosti od više milijardi dolara. SAD saveznici iz EU traže načine da osiguraju sredstva za obnovu Ukrajine.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:20