StoryEditor

Rusi uništili rafineriju nafte na sjeveru Sirije pod nadzorom proturskih snaga

Piše D  /  07.03.2021., 08:03h

U raketnim napadima na improvizirane rafinerije nafte na sjeveru sirijske regije Aleppo, nedaleko od grada Jerablusa (taj dio regije Aleppo pod nadzorom je turske vojske i njoj odanih sirijskih oporbenih skupina još od kolovoza 2016. g. i turske vojne operacije „Štit Eufrata“, op.a.),  smrtno su stradale četiri osobe, a ranjeno njih više od 20, objavila je u subotu, 6. ožujka, nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava – SOHR, sa sjedištem u Londonu. Prema njezinim navodima napad je izvršen s ruskih vojnih brodova i zrakoplovima sirijske vojske, prenosi Geopolitika.news.

Napad je prouzročio velike požare koji su se proširili i na 30-ak cisterni s gorivom, a o četiri poginule i o 24 ranjene osobe u subotu izvješćuje i agencija France-Presse (FP).

Ovo nije prvi sličan napad na improvizirana naftna postrojenja sjeverno od Allepa, međutim niti Moskva niti Damask za njih ne preuzimaju odgovornost, navodi SOHR.

Isti je izvor već ranije izvješćivao o sličnim napadima, tako i o onom od 9. veljače, za kojeg je tvrdio da je izvršen iz ruske baze Hmeymim u regiji Latakija, uz uporabu taktičkih raketnih sustava Točka-U i Iskander, i kada je, navodno, uništeno 20 cisterni nafte koja je trebala biti isporučena Turskoj.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:55