StoryEditor
rat u ukrajini

Rusi tvrde: "Značajno smo napredovali u području Zaporižja, ukrajinski gubici su veliki"

Piše hina  /  12.12.2023., 12:05h

Ruska vojska je "značajno napredovala" u području Zaporižje, na jugu djelomično okupirane Ukrajine, rekao je proruski guverner Evgenij Balitski.

Ruske snage su zaredale napade uzduž fronte nakon neuspjeha velike ukrajinske ljetne protuofenzive i u trenutku kada je vojna pomoć Zapada Ukrajini dovedena u pitanje. "Naše jedinice su značajno napredovale sjeveroistočno od Novopokrivke", napisao je Balitski na Telegramu.

"Stanje je stalno napeto, ali naši dečki ne samo da drže linije obrane nego su i postupno napredovali", dodao je. Također je rekao da je ukrajinska strana pretrpjela "velike gubitke".

Novopokrivka je selo smješteno sjeveroistočno od Robotina, koje je u kolovozu zauzela ukrajinska strana u nadi da će probiti zonu kojom bi izašla na Azovsko more. Ukrajinska strana je pak izvijestila da je odbila ruske napade u spomenutom području, ne navodeći nikakve detalje.

Ukrajinska vojska je potvrdila da se i dalje vode borbe kod Novopokrivke, Avdijivke i Bahmuta te u cijelom području Marinke a da ukrajinske snage odolijevaju ruskim napadima. Ukrajinska vojska je izvijestila da je na sjeveru osujetila četiri ruska napada na Kupjansk i osam napada na Liman. Ta su područja nakon ruske okupacije u rujnu 2022. vraćena pod kontrolu Kijeva.

Herson, na jugu zemlje, koji je od studenoga 2022. pod ukrajinskom kontrolom, i dalje trpi ruska bombardiranja.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 01:54