StoryEditor
rat u ukrajini

Rusi se povukli s aerodroma kod Kijeva, SAD naoružava Ukrajinu, Zelenski zaprijetio onima koji surađuju s Rusima

Piše desk/hina  /  02.04.2022., 07:02h
"Teške bitke su pred nama. Ne možemo razmišljati tako da smo već prošli sve testove", rekao je Zelenski.

Ukrajinci tvrde da i dalje kontroliraju svoj zračni prostor

Ukrajinska vojska i dalje kontrolira svoj zračni prostor, rekao je zapovjednik zračnih snaga Mikola Oleščuk.

"Neprijatelj nikad nije niti trenutno kontrolira ukrajinsko nebo", priopćio je Oleščuk na Facebooku. 

Ruska vojska pokušala je eliminirati ukrajinske zračne snage nakon početka invazije 24. veljače, no nije uspjela u tome, stoji u njegovoj objavi. 

Oleščuk je kazao kako Rusi sve manje napadaju zrakoplovima, a sve više s raketama s udaljenosti, prenosi agencija dpa. 

Od zapadnih saveznika zatražio je dodatno naoružanje za Ukrajinu, uključujući borbene zrakoplove i proturaketne sustave. 

Snimka razorene stambene zgrade u Harkivu

Ruska vojska povukla se s aerodroma kod Kijeva

Nakon nekoliko tjedana provedenih u Zračnoj luci Antonov, 28 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, ruske snage su se iznenada povukle, pokazuju nove satelitske snimke. 

Zauzimanje aerodroma Antonov bila je prva velika pobjeda koju su Rusi zabilježili prvog dana rata - 24. veljače. Brojni transportni i jurišni helikopteri upali su u zasjedu bazi, a u njoj su i ukrajinski vojnici.

Zelenski zaprijetio proruskim liderima na okupiranim područjima i onima koji surađuju s Rusima: "Ovo je zadnje upozorenje"

U noćnom video obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je vojna situacija na istoku zemlje i dalje jako teška. Kazao je i da se ruske trupe na sjeveru povlače "sporo, ali primjetno": No, upozorio je da se pripremaju za nove žestoke napade u Donbasu.

"Teške bitke su pred nama. Ne možemo razmišljati tako da smo već prošli sve testove", rekao je Zelenski.

Zelenski je u obraćanju poslao poruku proruskim liderima instaliranima u okupiranim gradovima i ta poruka glasi - "nećete dugo". Takve je lidere nazvao prvotravanjskom šalom i usporedio takve lokalne uprave s onima u nacističkoj Njemačkoj. 

"Moja poruka njima je jednostavna: odgovornost za suradnju je neizbježna. Sutra ili prekosutra je sporedno pitanje. Ključno je to da povratak pravde neizbježan", rekao je.

Zelenski je rekao da je Moskva prijetila zaposlenicima poduzeća i lokalnoj vlasti na okupiranim dijelovima Ukrajine, no rekao je da će svaka suradnja s takvim čelnicima imati posljedice. "Bit će problema za suradnju s njima ili izravno s okupatorima. Ovo je posljednje upozorenje", rekao je. 

Zelenski je rekao i kako je više od 3000 ljudi evakuirano iz opkoljenog Mariupolja. 

SAD naručuje još 300 milijuna dolara vrijedno oružje za Ukrajinu

Američko ministarstvo obrane će Ukrajini dati još 300 milijuna dolara vrijedno oružje, priopćio je Pentagon. Novi obrambeni paket pomoći uključivat će razne dronove, raketne sustave, oklopna vozila, streljivo, sustave za sigurnu komunikaciju, strojnice, medicinske potrepštine i slično.

Američka vlada već je obećala 1,65 milijardi dolara vrijednu pomoć Ukrajini otkad ju je Rusija napala krajem veljače. Od početka prošle godine američka pomoć iznosila je ukupno 2,3 milijardi dolara. 

Nova pošiljka oružja ne bi došla u skoro vrijeme jer se najava ne odnosi na oružje i sustave koji su već u posjedu američkih vlasti, nego o narudžbi kod proizvođača. 

„Ova najava predstavlja početak procesa ugovaranja kako bi se ukrajinskim oružanim snagama omogućile nove sposobnosti“, priopćio je Pentagon. 

SAD otkazao probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete

SAD je otkazao probno lansiranje svoje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, prenosi Reuters.

S dometom od gotovo 10.000 km, projektil s nuklearnom sposobnošću ključna je komponenta arsenala američke vojske.

Pentagon je prvi odgodio njegovo testiranje 2. ožujka, nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti, a sada je i otkazano zbog situacije s Rusijom nakon njene invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik zračnih snaga potvrdio je da je do otkazivanja sada došlo zbog istog razloga zbog kojih je lansiranje ranije odgođeno - zbog situacije s Rusijom nakon njene invazije na Ukrajinu. "Zračne snage su uvjerene u spremnost strateških snaga Sjedinjenih Država", dodao je glasnogovornik. 

SAD Ukrajini šalje opremu za obranu od kemijskog napada

SAD, prema izvještajima koji su se pojavili, u Ukrajinu šalju osobnu zaštitnu opremu na ukrajinski zahtjev da se zemlja pripremi za bilo kakav potencijalni napad kemijskim oružjem tijekom rata.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena potvrdio je za Politico da su raspoređeni "oprema i zalihe za spašavanje života".

Smatra se da osobna zaštitna oprema uključuje plinske maske, zaštitna odijela i druge materijale.

Koliko opreme SAD planira poslati zasad nije jasno, ali je glasnogovornik Bidenovog Vijeća za nacionalnu sigurnost da "ova pomoć ne ugrožava domaću spremnost SAD-a".

Kina: Ne sabotiramo namjerno sankcije Rusiji

Visoki kineski diplomat odbacio je tumačenja da njegova zemlja namjerno sabotira sankcije Rusiji, dan nakon što su čelnici EU-a upozorili Kinu da to ne čini.

Wang Lutong, iz kineskog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da Peking pomaže globalnoj ekonomiji kroz nastavak trgovine s Rusijom.

Zapadne zemlje izrazile su pak zabrinutost zbog izbjegavanja Pekinga da osudi rusku invaziju - i strahuju da bi Kina mogla pomoći Rusiji smanjujući negativan utjecaj sankcija na Moskvu. 

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 23:57