StoryEditor
rat u ukrajini

Rusi raznose sve izlaze iz Bahmuta, Ukrajina šalje elitnu jedinicu. "Ovo je klaonica s obje strane"

Piše desk  /  04.03.2023., 13:15h

Bjesni krvava bitka za Bahmut koja traje još od svibnja prošle godine. Rusko topništvo uništava posljednje rute za izlazak iz grada.

Reuters je primijetio intenzivno rusko granatiranje ruta koje vode zapadno od Bahmuta, što je očiti pokušaj da se blokira pristup ukrajinskih snaga u grad i iz njega. U ruskom tenkovskom granatiranju oštećen je most u susjednom gradu Hromove.

Ukrajinski vojnici rade na popravljanju oštećenih cesta, a više vojnika se kreće prema bojišnici, što je znak da Ukrajina još nije spremna predati grad. Na zapadu Ukrajinci kopaju nove rovove za obrambene položaje.

Denis Jaroslavski, zapovjednik jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za Espreso TV da je dijelovima nekih jedinica naređeno da se rotiraju na sigurnije položaje, opisujući situaciju kao "klaonicu s obje strane".

Šef ruske privatne vojske Wagner Jevgenij Prigožin ranije je rekao da je grad gotovo potpuno okružen i da je samo jedna cesta još uvijek otvorena za ukrajinske trupe.

Zamjenik gradonačelnika Bahmuta Oleksandr Marčenko kaže da se u gradu vode ulične borbe, ali da još nije pao u ruke Rusije. "Njihov jedini cilj je ubijanje ljudi i genocid nad ukrajinskim narodom... Žele uništiti Bahmut, žele uništiti grad... I iskreno ne mogu razumjeti zašto to rade", rekao je.

Dodao je da je u gradu otprilike 4000 ili 4500 ukrajinskih civila. "Grad je gotovo uništen i nema nijedne zgrade koja je ostala netaknuta u ovom ratu", dodao je.

Ukrajinske obrambene snage u istočnom gradu Bahmutu pod sve većim su pritiskom dok se intenzivne borbe nastavljaju, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. U svojim najnovijim obavještajnim podacima ministarstvo je objasnilo da su ruska vojska i plaćenici iz skupine Wagner napredovali u sjevernim predgrađima grada.

Bahmut je sada istaknuti dio koji drže Ukrajinci, dodaje se. Ministarstvo obrane kaže da Ukrajina pojačava to područje elitnom postrojbom, ali napominje i da su opskrbne rute koje drži Kijev iz Bahmuta sve ograničenije.

Institut za proučavanje rata objavio je da je ukrajinska vojska digla u zrak mostove u Bahmutu, što bi moglo značiti da "nastoje spriječiti rusko kretanje" dok se kontrolirano povlače".

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:26