Article_Top_970x250

Rusi prognoziraju: Ovdje bi mogao izbiti treći svjetski rat

geopolitika

Rusi prognoziraju: Ovdje bi mogao izbiti treći svjetski rat

svibnja 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Youtube

Geopolitička stvarnost mogla bi se preko noći promijeniti, a nitko nije siguran kakve posljedice bi to moglo imati

Zamjenik predsjednika Akademije ratnih znanosti i ruske artiljerije, pukovnik Konstantin Sivkov, izdvojio je mjesta gdje bi lokalni sukobi mogli prerasti u Treći svjetski rat. 

U svom članku objavljenom u časopisu Military-industrial Courier, Sivkov opisuje svoj stav da se vojni sukobi intenziviraju zbog pogoršanja regionalnih tenzija i to od strane zapadnih sila.

"Jedan okidač mogao bi biti pojava kurdske države uz separaciju dijela Iraka i Sirije", upozorio je stručnjak. Sivkov također ne isključuje da bi unutrašnji problemi velikih zemalja, primjerice Turske, mogli izazvati građanske ratove. Prema njegovim riječima: "Postoji mogućnost agresije SAD, Izraela, zemljalja NATO-a i njihovih saveznika monarhija Perzijskog zaljeva protiv Irana".

"Ovo bi bio rat na lokalnom nivou", piše Sivkov uz upozorenje da do rata može dovesti nastavak iranskog nuklearnog i raketnog programa ili početak vojnog sukoba između Teherana i jedne od ključnih zemalja Perzijskog zaljeva, vjerojatno Saudijske Arabije.

"Geopolitička osnova ovih i drugih sukoba bit će protivljenje Saudijskoj Arabiji i SAD s jedne strane, te Kini i Iranu s druge strane, za dominaciju u regiji", kazao je ovaj ruski analitičar.

Konkretno, Sivkov je kao na druga potencijalna žarišta ukazao na rat u Afganistanu gdje bi se Kina mogla umiješati, zatim dijeljenje sfera utjecaja na Arktiku i posvećenost nekih zemalja Južne Amerike oslobađanju od američkog utjecaja.

Prema riječima ovog analitičara, u Aziji glavni izvori srednjoročnih vojnih tenzija leže na Korejskom poluotoku, između Japana i Kine oko spornih otoka, te između Japana i Rusije oko Kurilskih otoka, kao i pitanje Tajvana.

Sivkov je inače poznat po svojim tvrdnjama da je američka vojna snaga inferiorna u odnosu na rusku i po svojim hiperdramatičnim vojnim prijedlozima. Naime, u veljači ove godine je Sivkov predložio gradnju termonuklearne rakete po cijeni od 210 milijardi dolara kako bi se spriječila prijetnja od udara asteroida. U više navrata je preporučio raspoređivanje oružja za masovno uništenje kako bi se Rusija suprotstavila SAD-u. 

Osim toga je tvrdio da Rusija mora graditi tako moćne nuklearne bojeve glave da bi mogle pokrenuti katastrofalne geofizičke procese na američkom teritoriju kao što je aktiviranje vulkana Yellowstone.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250