StoryEditor
rat u ukrajini

Rusi pokrenuli masovne napade, cilj su im ova četiri grada. "Gomilaju 50.000 vojnika"

Piše desk  /  19.02.2024., 08:57h

Ruska zastava podignuta je u nekoliko dijelova istočnog grada Avdijivka u Donjecku, nekoliko sati nakon što su se ukrajinske snage užurbano povukle iz ruševina grada koji su branile cijelo desetljeće. Ali ukrajinska vojska je pod pritiskom i na nekoliko drugih točaka duž linije fronte koja se proteže oko 1000 kilometara od granice s Rusijom na sjeveru do Crnog mora.

Na južnoj bojišnici, u Zaporižju, ruski i ukrajinski izvori govore o velikom ruskom gomilanju na području gdje su Ukrajinci prošlog ljeta pokušali pokrenuti svoju protuofenzivu. Prema nekim analitičarima okupljena je snaga od 50.000 ljudi.

Samo u subotu, prema podacima ukrajinskog Glavnog stožera, Rusija je izvela preko stotinu napada. "Neprijatelj je izveo ukupno 13 raketnih i 104 zračna napada, gađajući 169 puta iz višecijevnih raketnih sustava na ukrajinske vojne položaje i stambena područja", objavili su, prenosi Index.

Izvještaj ukrajinske vojske je pun riječi poput "odbijen" i "zadržan", dok se ukrajinske jedinice u regijama Harkiva, Donjecka i Zaporožja drže svojih obrambenih položaja.

Ivan Timočko, predsjednik Vijeća rezervista ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je u subotu da "unatoč činjenici da je njihova pozornost usmjerena na Avdijivku, zapravo, vrlo intenzivne borbe su u tijeku u sektoru Liman-Kupjansk i u blizini Bahmuta. Neprijatelj je nagomilao snage u području Robotinea, još jednom žarišnom području na južnoj fronti".

Ukrajinci uspostavljaju obrambene položaje

Ukrajinci pokušavaju uspostaviti nove obrambene položaje sjeverno od Avdijivke na višem terenu. Analitičari ne očekuju trenutni ruski napad na ove linije dok se trupe pregrupiraju, ali bi mogle zauzeti neka udaljena sela.

Razaranje uzrokovano ruskim topničkim i zračnim napadima tijekom nekoliko mjeseci u Avdijivki ostavilo je Ukrajince bez pokrića. Isti ruski pristup - uništiti sve što im se nađe na putu - na kraju je uspio 2022. u gradovima Severodonjeck i Lisičansk.

Jedan vojnik u tom području Jehor Firsov rekao je ukrajinskoj TV: "Samo razmislite: što je naš mali FPV dron protiv 500 kg teške bombe ili ogromne bombe od 1 tone koja pogađa zgradu i uništava je? Tako je neprijatelj stekao prednost, uništavajući sve i napredujući u gradu."

Gdje Rusi sada napadaju?

Nakon što su zauzeli ono što je ostalo od Avdijivke, Rusi bi mogli pustiti neke jedinice da pojačaju napade na ruševine obližnje Marinke. Posljednjih dana su se učvrstili južno od grada, a ukrajinska obrana u smjeru Vuhledara sada je pod intenzivnim pritiskom. Ukrajinska vojska izvijestila je jučer da su Rusi tijekom prethodnog dana "napravili 23 pokušaja proboja obrane".

Ruski cilj zapadno i sjeverozapadno od Bahmuta je gradić Časiv Jar, koji se nalazi na uzvisini unutar topničkog dometa gradova Kramatorsk i Kostiantinivka. Prošlog je tjedna glasnogovornik ukrajinske vojske u tom području Ilija Jevlaš rekao da su Rusi u jednom danu više od 600 puta granatirali ukrajinske položaje.

"Trebamo više granata, tisuće i tisuće granata, posebno onih od 155 mm", rekao je Jevlaš. "Neprijatelj pokušava napasti s bokova. Koriste male jurišne skupine jer se teška oprema ne može kretati po poljima zbog poledice i neprohodnih cesta", dodao je.

Ukrajina još uvijek drži gotovo polovicu regije Donjeck, čije je zauzimanje cilj invazije predsjednika Vladimira Putina. Rusima su bili potrebni mjeseci da zauzmu samo 30 četvornih kilometara u i oko Avdijivke.

Rusi probijaju linije na jugu

Na jugu je već počelo rusko probijanje ukrajinskih linija. Prema ukrajinskoj vojsci, tri ruska tenka su uništena u subotu i deseci vojnika ubijeni usred ruske ofenzive koja je "uključivala 30 komada opreme i prilično velik broj neprijateljskih vojnika", u više od desetak pokušaja proboja kroz ukrajinske linije.

"Nije bilo gubitaka pozicija u sektoru Zaporižja. Neprijatelj je pretrpio značajne gubitke. Zadržavamo neprijateljsku ofenzivu", objavila je vojska.

Ali ruski vojni blogeri tvrde da su ruske 42. i 76. divizija napredovale nekih dva kilometra u blizini sela Robotine, koje su Ukrajinci zauzeli prošlog ljeta, i topništvom i zračnim udarima uništile ukrajinske obrambene položaje.

Jedan ruski bloger "Archangel Special Forces Z" tvrdi da "zračnodesantne trupe provode snažnu topničku pripremu u smjeru Zaporižja! U nekim područjima već su u tijeku napadne operacije".

Ukrajina tvrdi da, iako napreduju, Rusi trpe goleme gubitke. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je u Avdijivki sedam Rusa ubijeno za svakog izgubljenog ukrajinskog vojnika.

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo tvrdi da je nanijelo "gubitke od 20.018 ljudi, 199 tenkova i 481 oklopno borbeno vozilo" u regiji od Avdijivke do zapadnog Zaporižja između 1. siječnja i 15. veljače. Iako se to ne može potvrditi, američki dužnosnici ranije su rekli da Rusi trpe velike gubitke.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 08:49