StoryEditor
šest puta više nego lani

Rusi otvaraju tvrtke u BiH, 12 ih otvoreno prošle godine

Piše desk  /  25.01.2023., 12:01h

Aleksandar Khruschev je osam godina vlasnik informatičke tvrtke u Moskvi, koja zapošljava više od 30 radnika. Nakon što su ruski tenkovi u veljači prošle godine započeli invaziju na susjednu Ukrajinu, na što je Zapad odgovorio sankcijama i izolacijom Rusije, odlučio je izmjestiti biznis.

Ured u Istočnom Sarajevu, na teritoriju bh. eniteta Republika Srpska, otvorio je u studenome prošle godine. Nepuna tri mjeseca kasnije u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, ovaj 39-godišnji poduzetnik, uvjerava kako je BiH poželjna destinacija za one ruske poduzetnike, koji nastoje prevazići prepreke u poslovanju.

- Pojedinci otvaraju tvrtke u BiH da dobiju radnu dozvolu i boravište. Mnoge ruske kompanije imaju probleme s međunarodnim plaćanjima i ugovorima. Ostale su bez posla i izgubile klijente, kaže Khruschev za Radio Slobodna Evropa.

Za ulazak u BiH ruskim državljanima ne treba viza i može im biti odobreno privremeno boravište.

U Republici Srpskoj, u 2022. godini je otvoreno 12 kompanija, čiji osnivači su 17 ruskih državljana, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge RS.

To je šest puta više nego u 2021. godini, kada su u Republici Srpskoj otvorene dvije tvrtke u ruskom vlasništvu.

Ruski poduzetnici otvarali su u prošloj godini tvrtke u Banja Luci, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Vlasenici, gradovima na području Republike Srpske.

Riječ je o informatičkim kompanijama, trgovinama kućanskim aparatima i nekretninama, te tvrtkama za savjetovanja u poslovanju, pokazuju podaci iz registra.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 02:14