StoryEditor
dunav

Rusi oštetili skladišta žitarica u ključnoj ukrajinskoj luci

Piše desk  /  16.08.2023., 10:40h

Ruski zračni udari na južnu Ukrajinu tijekom noći oštetili su skladišta žitarica u riječnoj luci na Dunavu, ključnoj lokaciji za izvoz žitarica, kako je rekao guverner crnomorske regije Odese. Iz luke u Odesi je, unatoč ruskoj blokadi, ispolovio teretni brod koji je tamo bio usidren od početka ruske invazije.

"Ruski teroristi su sinoć dva puta napali regiju Odesu dronovima", rekao je u srijedu guverner Oleh Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Glavni cilj je lučka i žitna infrastruktura na jugu regije", dodao je.

Ipak, Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće, a iz Rusije nije bilo komentara. Pritom su ukrajinske protuzračne snage objavile da su uništile 13 bespilotnih letjelica koje je lansirala Rusija iznad regija Odesa i Mikolajiv na jugu, no nije odmah bilo jasno koliko je dronova Rusija ukupno lansirala.

Preko ukrajinskih dunavskih luka izvozila se četvrtina žitarica prije nego što se Rusija u srpnju povukla iz sporazuma pod okriljem UN-a o osiguranju sigurnog prolaza ukrajinskog žita preko Crnog mora. Dunavske luke su od tada postale glavna izlazna ruta, a žito se teglenicama šalje u rumunjsku crnomorsku luku Constantu za daljnju otpremu.

Ranije ovog mjeseca Rusija je napala Izmail, glavnu ukrajinsku luku na Dunavu, što je podiglo globalne cijene hrane. Pritom je pojačala napade kako bi spriječila Ukrajinu u izvozu žitarica. Napadi bespilotnim letjelicama uništili su zgrade u luci i zaustavili brodove dok su se pripremali stići tamo kako bi utovarili ukrajinsko žito usprkos de facto blokadi koju je Rusija ponovno uvela sredinom srpnja.

‘Brod napustio luku u Odesi‘

Ukrajinski zastupnik Oleksij Hončarenko objavio je da je kontejnerski brod napustio u srijedu ujutro glavnu ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, koju blokira Rusija. "Kontejnerski brod je upravo napustio luku Odesu. Ostao je u Odesi od 22. veljače 2022. Brod je dugačak 300 metara, širok 48 metara i ima istisninu od 110.000 tona", rekao je zastupnik u poruci na aplikaciji Telegram.

Ukrajina je prošli tjedan najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kojim će se osloboditi teretni brodovi koji su bili zarobljeni u njezinim lukama otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu  24. veljače 2022. Moskva pritom nije naznačila hoće li poštivati taj plovni koridor, a brodski i osiguravateljski izvori izrazili su zabrinutost za sigurnost brodova.

"Prvi brod koristi privremeni koridor za trgovačke brodove za i iz luke Velike Odese", rekao je zamjenik premijera Oleksandr Kubrakov na Facebooku. Identificirao je kontejnerski brod kao JOSEPH SCHULTE pod zastavom Hong Konga. Brod prevozi više od 30.000 metričkih tona tereta u 2114 kontejnera. "Koridor će se prvenstveno koristiti za evakuaciju brodova koji su bili u ukrajinskim lukama u trenutku ruske invazije", rekao je zamjenik premijera.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:28