StoryEditor
strah od regrutacije

Rusi masovno bježe i u Mongoliju

Piše FENA  /  27.09.2022., 11:30h

Tisuće Rusa pobjegle su u Mongoliju preko granice na sjeveru u pokušaju da izbjegnu regrutaciju u Ukrajinu, čime je izvršen dodatni pritisak na vladu u Ulan Batoru i njene napore da se distancira od sukoba, prenosi Reuters.

Rusi su bili primorani satima čekati u redu na graničnom prijelazu Kyakhta u etničkoj mongolskoj provinciji Buryatia, ali su rekli da imaju malo izbora nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio "djelomičnu mobilizaciju" 300.000 vojnika s ciljem odbijanja kontraofenzive u Ukrajini. 

- Moja zemlja je započela djelomičnu mobilizaciju i mislim da to negativno utječe na društvo - rekao je jedan od njih. "Čekali smo jako dugo na ruskoj strani granice oko 16 sati."

Suren Bat-Tur, vlasnik pansiona u glavnom gradu Ulan Batoru, koji inače koriste planinari i putnici koji inače putuju samo s ruksacima, također je pomagao svojim prijateljima u Burjatiji da pobjegnu od mobilizacije.

Pansion je već popunjen nakon Putinovog naloga za mobilizaciju, a Bat-Tur je rekao da je već odbio desetke zahtjeva za krevete.

- Želio sam da im pomognem, bilo je veoma teško - rekao je Bat-Tur. "Sada traže posao u građevinarstvu ili poljoprivredi pa imaju što da rade dok su ovdje."

Jedan novopridošli gost, koji se predstavio kao Aleksej, rekao je da je prošlog vikenda prešao u Mongoliju, ostavljajući za sobom ženu i troje djece. Na granicu je stigao kasno navečer turističkim autobusom prepunim drugih mladih Rusa.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 20:06