StoryEditor
veća ofenziva nemoguća

Rusi i Ukrajinci sada na glavnoj fronti imaju zajedničkog "neprijatelja"

Piše desk  /  23.03.2023., 07:47h

Nakon hladne i snježne zime dolazak proljeća s kišom i blažim temperaturama vratio je blato na bojišta Donbasa.

Grigorij je vješto vozio kamion po blatnjavu putu kako bi doveo vojnike i streljivo do topničkih položaja u blizini ukrajinske prve linije. "Najteže je voziti  uzbrdo", rekao je 39-godišnji vojnik dok se kamion u zavojima klizao i mučio s prianjanjem na krivudavom, izoranom putu kroz polja.

Grigorij, koji već šest mjeseci vozi Zil-131 sovjetske proizvodnje, rekao je da ih kamion "spašava svaki put" od opasnih uvjeta tijekom vožnje. Na nekim dijelovima puta tragovi kamiona i tenkova tvore niz paralelnih linija širine desetak metara.

Videozapisi koji su se dijelili na društvenim mrežama prikazuju vojnike koji gacaju po rovovima i uništena vozila koja su zaglavila u blatu. Nakon nekoliko dana suhog vremena u nedjelju se vratila kiša u Donbas, posebno oko Bahmuta, gdje već mjesecima bjesni borba između ruskih i ukrajinskih snaga.

U blizini grada vozač ukrajinskog tenka T-64 kaže da taj sovjetski model nema problema s blatom: "Gusjenice su mu tako dizajnirane da stvarno rijetko zapne." Noviji modeli poput T-72 ili T-90 lošiji su, kazao je vojnik koji je tražio da ga se ne imenuje. 

Veća ofenziva je nemoguća 

Putovi u tom dijelu Ukrajine često su prekriveni slavnom crnicom, bogatom humusom i vrlo plodnom. Ali ona se na kiši pretvara u žitko blato. Takvi uvjeti otežavaju pomicanje linija bojišta koja su relativno nepromijenjena od studenoga prošle godine.

"Obje strane čekaju da se vremenski uvjeti poboljšaju", rekao je Ruslan, zapovjednik ukrajinske topničke jedinice. "Velike ofenzive su nemoguće ili barem vrlo problematične. Vrijeme je na strani branitelja", rekao je.

Uvjeti otežavaju i evakuacije. "Naravno, to je problem, ali uvijek smo uspjeli pronaći prikladno vozilo za transport ranjenog vojnika u bolnicu, iako se ne možemo kretati brzo", rekao je član saniteta u malome selu blizu bojišta, govoreći anonimno.

"Pogledajte ove uvjete", dodaje i pokazuje na cestu s rupama koja je prekrivena debelim, klizavim blatom.

Potporučnik u pješačkoj jedinici blizu Bahmuta rekao je da je kiša "veliki problem". "Naši momci ostaju u rovovima, u blatu, i moraju braniti poziciju. Gusjeničari su također blokirani, i na našoj i na njihovoj strani. Ali kad postane suho i ostane tako tri ili četiri tjedna, definitivno će biti velikih napada", rekao je.

Institut za rat: Ofenziva u Bahmutu usporava

Bahmut je mjesto najsmrtonosnije pješačke bitke u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Institut za proučavanje rata, američki think tank, rekao je u svom najnovijem ažuriranju da tempo ruskih operacija oko Bahmuta "usporava usred zapadnih izvješća da ruske snage možda pokušavaju pokrenuti ofenzive u drugim smjerovima".

"Ruske snage trenutno pojačavaju tempo svojih ofenzivnih operacija oko Avdijivke s ciljem okruživanja naselja, a moguće je da ruske snage to čine na račun svojih operacija oko Bahmuta i zaustavljene ofenzive oko Vuhledara", objavili su.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 02:30