StoryEditor

Rupa na petrinjskom području sve je šira, teren će snimati i dronovima

Piše D  /  09.01.2021., 06:01h

Nakon potresa u nekim selima u Banovini otvorile su se rupe u zemlji. Obilaze ih stručnjaci.

“Promjene su na gore. Jedna od rupa i dalje je aktivna, dodatno se povećala za 40 do 50 posto. Neprestano se čuje kako dijelovi zemlje padaju u vodu. Obišli su ovaj teren i stručnjaci s Geološkog fakulteta i kažu da će teren snimati i dronovima iz zraka i tek tada će znati točan broj rupa. Za sada ih ima najmanje tridesetak”, javila je reporterka Nove TV.

“Jedna od njih dugačka je petnaestak metara, dubina se za sada ne može izmjeriti jer je opasno ići i mjeriti. Hoće li još rasti, hoće li ih biti još – nitko ne može reći. Problem su podzemne vode jer njihovim porastom situacija bi se mogla pogoršati, a kišna razdoblja tek su pred nama u idućim mjesecima. Neki su i upravo zbog rupa u blizini kuća dobili crvenu naljepnicu. Za sada ih je nemoguće sanirati sve dok tlo ne miruje i stručnjaci upozoravaju da mogu biti izuzetno opasne”, dodala je.

Mještani kažu da je u selu oko 15 rupa

Prema riječima mještana u selu je trenutno oko 15 rupa. Jedna rupa je široka barem 20 metara i duboka oko pet metara.

Vlasnici zemlje na kojima se pojavila rupa su supružnici Biserka i Nikola. Biserka je opisala kako je rupa nastala. “Vidjela sam samo crnu rupu s prozora i bilo mi je čudno što vidim u vrtu. Iza 14 sati sam išla gledati i već je bila ogromna rupa, odjednom se stvorila u vrtu. Od 12h do 14 sati se to napravilo”, kazala je, a na pitanje reportera N1 je li ju strah odgovara:

“Ne. Ne znam jesam u šoku, ali ne bojim se.”

Njen suprug Nikola kaže da su u selu dolazili brojni stručnjaci, geolozi, ljudi koji su nudili pomoć, ali i iz nadlenog ministarstva. Međutim, još ništa ne mogu napraviti, kazao je. “Rekli su da se ništa ne može sada sanirati, da treba čekati”, dodao je Nikola.

Do druge kuće se rupa pojavila tik do ulaza. Nenad i Anđa koji su ondje živjeli morali su, nažalost, zbog vlastite sigurnosti iz kuće otići.

“Strah me, ne smijem ući u kući ni da stvar izvadim, bojim se da će se odroniti”, kazala je Anđa.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 13:15