StoryEditor
što se poručuje?

Rukometni Euro: Stoje li diplomatski predstavnici BiH iza nacionalističkih provokacija?

Piše desk  /  17.01.2022., 11:39h
U tijeku je Europsko rukometno prvenstvo koje se odigrava u Slovačkoj i Mađarskoj. Da ne bi sva pažnja bila usmjerena na sport i da ne bi sve prošlo bez nacionalističkih provokacija, pobrinuli su se neki ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Na nekidan odigranoj utakmici koju su rukometaši Bosne i Hercegovine izgubili od Češke netko je na tribine postavio dvije, blago rečeno, zanimljive zastave, piše portal Bild.ba.

Riječ je zastavama koje su tijekom posljednjeg rata simbolizirale ono što se nazivalo Republikom BiH, a na tim zastavama su ispisana dva pomalo neobična natpisa: Tomislavgrad i Višegrad.

Nije tajna da se danas u BiH uz ovu zastavu ponajviše vežu pripadnici bošnjačke nacionalnosti i eventualno neki nacionalno neopredijeljeni građani, zato je neobično da se netko dosjetio donijeti ove zastave, na kojima su slova podjednakog fonta i veličine, a s natpisima Višegrada i Tomislavgrada.

Prema posljednjem popisu stanovništva BiH od prije devet godina, u Tomislavgradu je živjelo 31.592 ljudi, od čega 22 Srba, 97 ostalih i 2.467 Bošnjaka, dok su Hrvati činili 91,8 %. Dakle, samonametljiv je odgovor oko toga je li netko od ovih manje od devet posto građana izradio takvu zastavu i odlučio s njom poći na tribine spomenute utakmice. Nekako je logičniji zaključak kako se radi(lo) o pokušaju provokacije na nacionalnoj osnovi.

S druge strane, Višegrad je po popisu 2013. imao 10.668 stanovnika, a od toga 1.043 Bošnjaka ili 9,8 %, 33 Hrvata ili 0,3 %, 254 Ostalih tj. 2,4 % te 87 i pol % Srba. Koliko je opcionalno da je netko iz Višegrada postavio ovu zastavu – prosudite sami.

Ono što je najviše zanimljivo u cijeloj priči jest to da se veleposlanica Bosne i Hercegovine u Češkoj Martina Mlinarević na društvenoj mreži Twitter hvalila upravo ovom zastavom.

“Poštovani, ne znam zaista na šta se točno referirate? Na raju iz Tomislavgrada?”, upitala je Mlinarević dodavši i emotikon pusice svojoj objavi, a uz priloženu fotografiju spomenutih zastava.

Radi li se pak o provokaciji čiji je idejni tvorac upravo Mlinarević, na Twitteru se upitao i Darko Mršić, politički analitičar iz Ljubljane.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 14:22