Article_Top_970x250

"Rudnici dužni Poreznoj upravi 473 milijuna maraka; od 8 279 zaposlenih u koncernu rudnika - polovina su nerudari"

"Rudnici dužni Poreznoj upravi 473 milijuna maraka; od 8 279 zaposlenih u koncernu rudnika - polovina su nerudari"

ruj 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić za N1 je izjavio da je prema Informaciji o stanju u rudnicima od 2009. do 2017. godine, koja je jednoglasno podržana na Parlamentu FBiH, po svim analizama i parametrima većina rudnika bila za zatvoriti.

-Tadašnja Uprava zajedno s Vladom je donijela nekoliko akata u kojima rudnici idu ka saniranju. Jedna je reorganizacija i pokušavaj spašavanja što se spasiti može. U to vrijeme, ukupne porezne obaveze su bile blizu 300 milijuna KM. S današnjim danom, ukupne porezne obveze su 473 milijuna KM. Na rudnik Zenica otpada 141 milijun, dok na rudnik Breza otpada oko 88 milijuna. Govorimo o samo dva rudnika koja su već polovica duga od ukupnog duga svih rudnika prema Poreznoj upravi – kazao je.

Džindić tvrdi da se plaćanje poreznih obveza odvijalo dobro do kraja 2017. godine.

-Početkom 2018. godine počinje ponovo padati taj dijagram i 2018. godina je završena s minusom 68 milijuna KM – pojasnio je, dodavši kako je glavni razlog bio neprovođenje reorganizacijske politike od strane EP BiH koju je naredila Vlada FBiH – kazao je.

Ministar smatra kako nije odgovoran za stanje u rudnicima, te tvrdi da je posljednji štrajk rudara bio dirigiran.

-Kompletan štrajk organiziran je da se dođe ispred zgrade Vlade Federacije. Ovaj štrajk je trebao biti ispred EP BiH. Od koga radnik dobiva rudnika plaću? Od Vlade Federacije ili Elektroprivrede? Trebate štrajkati i tražite svoje prava ispred mjesta gdje dobivate plaću – istaknuo je, odbivši reći tko je upravljao štrajkom.

Džindić navodi kako se moraju smanjiti troškovi koji ulaze u krajnju cijenu uglja.

-To je i broj rudara, govorim o administraciji. Imamo 8.279 radnika u koncernu rudnika u Federaciji, od čega je polovina nerudara. Reorganizacija u EP BiH mora se koncentrirati na ovaj segment. Da smanjimo broj nerudara, a da rudarima damo više pažnje, da im povećamo plaće i da oni onda budu zadovoljni i produktivni – kazao je.

Dnevnik.ba