StoryEditor

Rudarstvo se vraća u Vareš: Srednjoškolci će moći postati školovani rudari

Piše D  /  15.06.2021., 10:06h

Rudarstvo se, sve je izvjesnije, vraća u Vareš a ovaj grad na kartu industrijskih područja u BiH. Nije u pitanju „zlatna groznica“ već sustavna i osmišljena aktivnost australske kompanije koja će eksploatirati mineralne sirovine olova, barita i cinka čiji su prateći elementi zlato i srebro. Namjere za dugoročno prisustvo u Varešu potvrđuju i inicijativom za otvaranje smjera rudar u podzemnoj eksploataciji u vareškoj Srednjoj mješovitoj školi, čijim polaznicima nude stipendije, mogućnost stažiranja i zapošljavanja po okončanju školovanja, piše federalna.ba.

Mješovita srednja škola „Nord Bat 2“ u Varešu od naredne školske godine imat će novi smjer, rudar u podzemnoj eksploataciji. To za neke druge sredine i ne bila vijest, ali za Vareš, gdje ovih dana osnovnu školu završava tek 60-ak učenika, jest. 

"To nam daje jasan znak da bi se u Varešu mogle početi događati pozitivne stvari, Vareš je uvijek bio rudarski i, ako Bog da, trebao bi nastaviti tu tradiciju", ističe jedan od stanovnika Vareša.

"Pomak ka nečem boljem, bar za omladinu, za nas ne vjerujem, ali za omladinu da", dodaje drugi Varešanin.

Ova, kao i još neke ohrabrujuće promjene, u direktnoj su vezi s poslovnim aktivnostima australske kompanije koja, nakon višegodišnjih ulaganja u istraživanja , intenzivira radove na otvaranju rudnika barita i cinka, minerala čiju eksploataciju prati pojava zlata i srebra. 

"Zapravo, oni su pokrenuli inicijativu, u skladu s njihovim potrebama da se uvede novi smjer koji će sigurno imati zaposlenje i na tržištu rada, ne samo u kompaniji. Mi čak radimo na izradi, prilagođavanju nastavnog plana i programa potrebama tog modernog rudarenja", pojašnjava direktor MSŠ "Nord Bat 2" Vareš Mirnes Hrvat.

Mi želimo ohrabriti mlade ljude za osposobljavanje i rad u modernom rudarstvu i ono na što smo jako ponosni jest da buduća investiranja u našoj kompaniji ne podrazumijevaju samo investiranja u razvoj rudarskog sektora i mehanizacije, nego to prvenstveno podrazumijeva investiranje u ljudstvo", dodaje suradnica u informativnom centru Eastern mining doo Vareš Almedina Likić.

Školovanje kadrova potrebno za rudarenje i preradu ruda počelo je krajem 19.stoljeća, kada je u Varešu otvorena prva šegrtska škola, i imalo je kontinuitet. U vrijeme najvećeg uspona rudarenja i industrije , u drugoj polovici 20.stoljeća, u vareškim rudnicima i željezari bilo je zaposleno oko 9 000 radnika, koliko je danas ukupno stanovnika u tom gradu. Nakon minulog rata i po ovu sredinu katastrofalne ekonomske tranzicije, potrebe za tim profilima zanimanja nije bilo.  

"Ovo je od velike važnosti, ne samo za kompaniju nego i za cijelu lokalnu zajednicu, i prilika za sve mlade ljude da ostanu u Varešu", zaključuje koordinatorica za socijalno upravljanje Eastern mining doo Vareš Aida Ahmedović.

Svjesni da rudarski poziv, posebno u podzemnoj eksploataciji, nije atraktivan jer se povezuje s najopasnijim i najtežim uvjetima rada, posljednjih dana promovirali su moderno rudarstvo i ponudili mladima stipendije, plaćeno stažiranje, posao. Tako kompanija potvrđuje svoje namjere za dugoročan ostanak u Varešu, što ovom gradu daje šansu za novu staru ulogu u rudarstvu i industriji BiH. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:26