Rudarima veća plaća za 230 KM: 'Činjenica je da jako tražena radna snaga masovno odlazi iz rudnika uglja u FBiH'FENA
StoryEditor
Potpisan kolektivni ugovor

Rudarima veća plaća za 230 KM: ‘Činjenica je da jako tražena radna snaga masovno odlazi iz rudnika uglja u FBiH‘

Piše fena  /  24.05.2022., 18:22h

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić postpisao je danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

Kako je kazao Džindić na današnjoj konferenciji za medije, sindikati su u četvrtak prihvatili prijedlog kojim se svim rudarima povećava plaća za 230 KM.

Ministar naglašava da su u posljednjih petnaestak dana intenzivirani pregovori vezani za Kolektivni ugovor, te da je period važenja ovog dokumenta od 1. svibnja do 31. prosinca ove godine, te da taj period treba iskoristiti, zajedno sa socijalnim partnerima, za kreiranje modernijeg kolektivnog ugovora koji će sve nesuglasice riješiti i definirati prava i obaveze rudara u FBiH.

- Pokušali smo pronaći rješenje prihvatljivo za obje strane. Zahtjev sindikata je bio povećanje satnice za 20 posto, a na kraju smo ponudili linearno rješenje povećanja plaće svim rudarima za 230 KM. Plan prestrukturiranja u rudnicima nema alternativu, a na posljednjem sastanku smo zaključili da je za godinu dana više od 1.000 radnika otišlo iz rudnika u FBiH. Popunjavanjem radnih mjesta iz koncerna doći će do broja radnika koji je planom prestrukturiranja predviđen. Da ne bi došlo do potrebe za prosvjedima ili štrajkovima rudara, potrebno je da izradimo novi kolektivni ugovor prije kraja ove godine - izjavio je Džindić.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić naglašava da je predviđena teška zima, zbog čega rudari trebaju osigurati dovoljne količine uglja energetskom sektoru, kako bi zadovoljili potrebe gospodarstva i domaćinstava.

Ističe da put do rješenja u pregovorima nije bio lagan, ali da su sve strane dale sve od sebe da dođu do kvalitetnog rješenja. Kako je kazao, Kolektivni ugovor je mogao biti potpisan na duži vremenski period, ali potrebno je prvo vidjeti što će se u rudarstvu događati u narednih par mjeseci i kakvo će krajem godine biti stanje u energetskom sektoru u FBiH.

- Opredijelili smo se svi da u datom trenutku, ako okolnosti budu dozvoljavale, napravimo iskorak. Činjenica je da jako tražena radna snaga masovno odlazi iz rudnika uglja u FBiH. Već sada u nekim rudnicima imamo potrebu za dodatnim zapošljavanjem radnika u proizvodnji. Svjesni smo da nas očekuje niz izazova i da moramo odgovoriti potrebama energetskog sektora - rekao je Husić. 

Dnevnik.ba

29. siječanj 2023 05:16