StoryEditor

Rudari u Zenici ostali bez plaća pa blokirali magistralnu cestu M-17

Piše Hina  /  31.03.2023., 13:45h

Skupina rudara iz rudnika ugljena u Zenici u petak je blokirala glavnu prometnicu koja od tog grada vodi ka sjeveru BiH prosvjedujući na taj način zbog kašnjenja u isplati plaća.

Rudarima plaće kasne zbog blokiranog računa Rudnika mrkog ugljena u Zenici, a razlog blokade su neizmirene porezne obveze, oko čega se spore gradska uprava i Elektroprivreda BiH u čijem je sastavu sedam rudnika koji opskrbljuju termoelektrane u tom entitetu.

Gradonačelnik Zenice je Fuda Kasumović, koji ujedno vodi vlastitu političku stranku, ujedno članicu nove vladajuće koalicije u BiH, dok Elekrtoprivredom upravljaju ljudi koje je imenovala Stranka demokratske akcije (SDA), a rudari ih optužuju da preko njihovih plaća vode svoje političke bitke.

Manja skupina rudara je još prije sedam dana počela štrajk upozorenja. Kako na svoje zahtjeve nisu dobili očekivane odgovore niti jamstva da će dobiti plaće u četvrtak su prosvjedovali pred gradskom upravom, a u petak su odlučili zapriječiti magistralnu cestu kojom se od Sarajeva prometuje prema Doboju i dalje ka Hrvatskoj.

Time su istodobno blokirali i izlaz s autoceste Sarajevo-Zenica.

Policija je mlako pokušala spriječiti blokadu ceste, no rudari su ih vrlo brzo odgurali i potom tijelima zablokirali glavni kružni tok najavivši kako neće otići sve dok se njihovim zahtjevima ne udovolji.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:59