Article_Top_970x250

Rudari jame Stranjani više od 24 sata u jami, podnijeli tužbe

ne odustaju

Rudari jame Stranjani više od 24 sata u jami, podnijeli tužbe

lis 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Dnevni avaz

Oko 75 rudara jame Stranjani Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica više od 24 sata nalazi se u jami, odakle ne žele izaći u znak protesta zbog likvidacije ovog pogona, potvrdio je u izjavi za Dnevni Avaz Smajo Doglod, u ime Sindikata. 

- Neistinita su pisanja pojedinih medija da su komorati izašli iz jame. Direktor, također, ne govori istinu. Nitko nije napustio jamu. Ljudi su još tamo - kaže Doglod za Avaz.

Podsjetimo, oko 150 rudara najprije je u ponedjeljak obustavilo proizvodnju zbog straha od likvidacije ovog pogona, a potom je pola njih, oko 75, rano jučer sišlo u jamu i odbijaju izaći. Drugi dio komorata nalazi se u krugu pogona. Budući da u Zenici vladaju niske temperature, rudari koji se nalaze u krugu pogona pokušavaju se zgrijati toplim napicima.

Uslijedilo je to nakon što je obznanjeno da se ovaj pogon planira ugasiti, te da Elektroprivreda BiH ne planira više ulagati u Stranjane.

Naime, odlučeno je da se rudari ove jame preraspodijele u Staru jamu i Raspotočje, međutim, s ovom odlukom rudari se ne žele pomiriti.

Smatraju da u Stranjanima još ima uglja, koji je, tvrde, najkvalitetniji, te da netko svjesno želi ugasiti ih kako bi prikrili velike investicije i gubitke napravljene u Raspotočju.

Predstavnici Stranjana jutros su, kako su i najavili, podnijeli tužbu za doprinose od 2009. godine, te kaznenu prijavu za rukovođenje od 2009. godine, za koje smatraju da ih je ugušilo.

Dnevnik.ba