StoryEditor

Rudari ispred Vlade FBiH blokirali promet, prozivaju premijera Novalića

Piše D  /  10.09.2019., 10:09h

Rudari su stigli autobusima i na prosvjedu upozorenja se okupili nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora. Očekuju jasan stav o novom kolektivnom ugovoru i budućnosti rudnika, jer deset godina nije bilo povećanja cijena uglja i rudnici ne mogu pratiti pomake u isplati zaostatka u dugovanjima za poreze i doprinose, javlja Klix.ba.

Očekuju da ih na pregovore primi resorni ministar Nermin Džindić i premijer FBiH Fadil Novalić. Zviždali su i uzvikivali su: "Novaliću, nije ti ovo 1993., nisu nas tada istjerali, neće ni sada" i "Ruši Vladu".

Podsjetimo, njihov račun blokirala je Porezna uprava, zbog čega im topli obrok nije uplaćen. Raniji sastanak s čelnicima Elektroprivrede i resornog ministarstva nije donio nikakva rješenja.

Kako je najavljeno iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, rudari se spremaju za generalni štrajk koji su najavili za petak, 13. rujna. Poručuju da nisu ugrožena samo radna mjesta, već egzistencija obitelji.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata, kazao je na današnjem prosvjedu: "Nas nećete podijeliti. Ono što nudite je podjela rudara, mi je nećemo prihvatiti. Nas nećete privatizirati kako ste privatizirali sirotinju u drugim rudnicima. U 12 sati ulazimo u zgradu Vlade. Ukoliko ne budemo zadovoljni, krećemo u realizaciju naših planova: odluku o generalnom štrajku i masovnom prosvjedu pred zgradom Vlade FBiH".

Pojedini rudari pokazivali su ozljede koje su zadobili u jamama. Proizvodnja u rudniku Zenica stoji već peti dan jer rudari zbog neisplaćenog toplog obroka odbijaju sići u jamu.

Policijski službenici Federalne uprave policije i MUP-a ŽS osiguravaju područje oko zgrade Vlade. Od sigurnosnih mjera postavljena je samo žuta traka tako da prosvjednici i ovog puta stoje na trotoaru ispred. U pripravnosti su i interventni timovi.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:58