Article_Top_970x250

RS uskoro dobiva rezervni sastav policije i službu nacionalne sigurnosti

najava milorada dodika

RS uskoro dobiva rezervni sastav policije i službu nacionalne sigurnosti

stu 09, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Republici Srpskoj (RS) će u narednih nekoliko mjeseci biti formiran rezervni sastav policije, a entitetski predsjednik Milorad Dodik najavljuje da će, zbog problema s migrantima, razmisliti i o uspostavljanju entitetske službe nacionalne sigurnosti.

Nakon sastanka Koordinacionog tijela za praćenje ilegalnih migranata preko teritorije RS, rekao je da će za to biti neophodno izmijeniti zakone kako bi se dale nove ovlasti policiji, a bit će uvedena i služba za obavještavanje i uzbunjivanje u RS-u.

- Nismo imali nikakve koristi od Obavještajno-sigurnosne službe BiH - tvrdi Dodik i dodaje da vlast ovog entiteta traži da Bosna i Hercegovina više ne daje azil migrantima, dok se politika davanja azila ne prilagodi novim uvjetima.

Kako tvrdi, trenutno je oko 20.000 migranata izrazilo namjeru zatražiti azil u BiH.

Potvrdivši da u RS i dalje nema mogućnosti za prijem migranata, Dodik je rekao da su se u vezi s tim pokazale opravdanim ranije mjere entitetske vlade, a najavio je da će pooštriti kazne za krijumčarenje osoba.

- Ovo nije situacija koja će se riješiti za mjesec dana - rekao je Dodik ukazujući da je problem migranata kompleksan i treba mu pristupiti cjelovito.

Najavio je i razgovore s Srbijom i Crnom Gorom kako bi se zatražila veća suradnja na prekidanju migrantskih ruta.

Predstavnici RS-a su protiv, kako su rekli, i nekih namjera za formiranje migrantskih kampova na prostoru Federacije BiH te traže da se uspostavi rigorozna kontrola bh. granice.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je istaknula da zabrinjava to što ne postoje precizni podaci o broju migranata koji se nalaze u BiH te dodala da se pokazala ispravnom politika Vlade kada je ranije zaključila da RS nema kapacitete za prijem migranata.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250