StoryEditor

RS šalje FBiH konačnu verziju za razgovore o budućnosti BiH

Piše D  /  15.06.2021., 07:06h

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će predstavnicima vlasti u Federaciji BiH uskoro biti upućena konačna verzija za razgovore o budućnosti BiH i da će se tada vidjeti da li Republika Srpska ima partnera i sugovornika za tu priču.

Predsjednica Srpske je navela da nije optimista da će predstavnici vlasti u FBiH prepoznati veliku šansu da zajedno sa predstavnicima Republike Srpske razgovaraju o budućnosti, u skladu sa ranije donesenim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

- Nisam optimista da će oni prepoznati tu veliku šansu da svi zajedno sjedimo i pričamo o budućnosti u kojoj treba da se natječemo i o pitanju informacionih tehnologija, i o pitanju infrastrukture, i o pitanju ekonomije - rekla je predsjednica Srpske za BHT, prenosi Srna.

O inicijativi Narodne skupštine Republike Srpske o pokretanju mogućeg razgovora sa predstavnicima FBiH o budućnosti BiH, predsjednica je rekla da joj je drago što su ti zaključci koncipirani u okviru Narodne skupštine jer je to mjesto gdje najviše treba da se razgovara o svim pitanjima.

- I do sada smo tamo mnogo puta imali važne teme i važno je da ostavite trag vašeg najvišeg zakonodavnog organa, gdje možete da diskutirate o svemu što je politički važno za sudbinu, za budućnost, za prošlost, za bilo što. Ono što mi se učinilo prilično neprimjerenim, što sam čula i od stranih diplomata jeste da oni kažu - eto, vi tamo želite da započnete razgovor o mirnom razlazu - navela je predsjednica Cvijanović.

Ona je naglasila da dužnosnici Republike Srpske ni na jednom mjestu ne spominju takvu konstrukciju.

- Mi govorimo o budućnosti, o onome o čemu treba da pričaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer mi funkcioniramo u BiH na osnovu te matrice - istakla je Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske smatra da bi bilo dobro da su dva entiteta i bez zaključaka Narodne skupštine razgovarala mnogo godina unazad.

- Hajde da otvorimo neki dijalog, ma što bila ta budućnost. Zašto ne bismo pričali o tome da budemo energetski mnogo efikasniji, o tome kako da poboljšamo našu infrastrukturu? Mi ne možemo postati nikakav faktor ako se budemo i dalje bavili pitanjima kojima smo se bavili do sada - napomenula je Cvijanović.

Ona se pita zašto u BiH ne bi postojala široka diskusija i o legitimnom predstavljanju u BiH, na čemu inzistiraju Hrvati, zašto ne pričati o tome kako nešto više uraditi na planu pomirenja i raščistiti priču kako navodno Republika Srpska nešto oduzima na nivou BiH.

- Hajde da pogledamo Ustav BiH. Mi nikome ništa ne oduzimamo, ali i ne damo da ovlasti sa Republike Srpske pređu na nivo BiH - naglasila je predsjednica Srpske i dodala da je neophodan i dijalog o opterećujućim političkim pitanjima u BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:02