StoryEditor
najava iz banje luke

RS povlači suglasnost za Oružane snage i VSTV

Piše desk  /  27.09.2021., 22:17h
Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik poručio je večeras da će biti povučene suglasnosti Republike Srpske dane na sporazume o Oružanim snagama, kao i o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

- Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja suglasnosti. Mi ćemo povući naše suglasnosti na sporazume o vojsci i VSTV-u - rekao je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je istaknuo da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz rušenje zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira vojska Republike Srpske.

- To je sve u skladu s Ustavom i nema mjesta na svijetu gdje se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska Republike Srpske - naveo je Dodik.

Pozvao je na konsenzus u Narodnoj skupštini Republike Srpske prema tim i drugim bitnim pitanjima za Srpsku, među kojima su i nametnute odluke visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, konsenzus mora biti suštinski, mora biti rigorozan odnos u odbijanju svih odluka visokih predstavnika koje nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom.

On je ukazao na to da u Srpskoj postoji većina koja može odlučivati, dodajući da bi bilo dobro da u stvarima bitnim po Srpsku svi u tome budu, te ih je i pozvao na to.

- Mi smo ti koji imamo izvorne ovlasti, a to što neko kome je dato da tumači Dejtonski sporazum kroz izvršne odluke nameće promjenu ustavnog sistema, to mu nije dato - istakao je Dodik.

Istakao je da se u Srpskoj sve problematizira, kao što je najnoviji slučaj sa zakonom o šumama i odlukom Ustavnog suda BiH vezanom za taj zakon.

- Kažu da se to mora urediti na nivou BiH, a čim se to uređuje na nivou BiH , onda se daje pravo da BiH raspolaže tom imovinom. Da ne govorim o tome kako bi i da li bi ikada bilo suglasnosti FBiH da se formiraju Šume Republike Srpske - naveo je Dodik.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:33