Article_Top_970x250

RS: Poticaji poslodavcima ukoliko povećavaju plaće radnicima

OČUVANJE RADNIH MJESTA

RS: Poticaji poslodavcima ukoliko povećavaju plaće radnicima

srp 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas izmjene i dopune Zakona o poticajima u gospodarstvu, po hitnom postupku. Prijedlogom ovog zakona uveden je postupak dodjele poticaja za povećanje plaće radnika.

Važećim Zakonom o poticajima u gospodarstvu RS, jedan od posebnih uvjeta za ostvarivanje prava na poticaj za povećanje plaće jeste da je početni iznos plaće jednak ili viši od najniže plaće u tom bh. entitetu.

"Kako je u ožujku 2019. godine najniža zarada iznosila 450 KM potrebno je što hitnije djelovati kako bi se normiralo pravilo za utvrđivanje novog početnog iznosa plaće, s obzirom na to da je u međuvremenu utvrđena nova najniža plaća, koja iznosi 520 KM", pojašnjavaju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RS, prenosi Fena.

S ciljem očuvanja radnih mjesta u okolnostima poslovanja koja su uzrokovana koronavirusom, potrebno je, dodaju, intervenirati i u pravcu ukidanja ograničenja da se pravo na poticaj može ostvariti samo za radnike koji su zasnovali radni odnos najkasnije do isteka ožujka 2019. godine.

Entitetska vlada je na sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji će osigurat da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi.

Osim toga, uvodi se i obvezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao prouzročiti nalogodavcu.

Usvojena je i informacija o aktivnostima projekta za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju – EU4Business.

Iz entitetske vlade napominju da će svoje djelovanje i rad nastaviti prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, uz poštovanje propisanih mjera, a koje podrazumijevaju dezinfekciju prostora, nošenje osobne zaštitne opreme i držanje fizičke distance.

Dnevnik.ba