Article_Top_970x250

RS i Srbija se povezuju u svim oblastima, sutra nova zajednička sjednica vlada

istočno sarajevo

RS i Srbija se povezuju u svim oblastima, sutra nova zajednička sjednica vlada

svibnja 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Istočnom Sarajevu sutra će biti održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije, na kojoj bi trebalo biti razgovarano o Hidroenergetskom sustavu "Gornja Drina". Planirano je da u Foči predsjednici vlada Radovan Višković i Ana Brnabić polože kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela".

Vrlo je važno da su Republika Srpska i Srbija došle u poziciju da specijalne i paralelne veze pretaču u projekte, među kojima je i Hidroenergetski sustav "Gornja Drina", o kojem se pričalo desetljećima, ali se ništa nije uradilo, kaže predsjednik vlade Srpske koji je s ponosom najavio sutrašnje polaganje kamena temeljca za hidroelektranu "Buk Bijela". Osim ovog projekta, na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije trebalo bi biti razgovarano i o izgradnji auto-puta od Rače prema Bijeljini i zračnoj luci u Trebinju.

- To su na neki način projekti koji omogućavaju da ne više pričamo kako smo mi braća i kako smo mi jedan te isti narod, nego sada i djelima pokazujemo da je rijeka Drina samo jedna ljepotica koja ne dijeli, nego Drina spaja, Drina spaja Srbe koji žive sa jedne i druge strane Drine i tako će ostati u narednom periodu - naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, prenosi RTRS.

Prije početka zajedničke sjednice koja će biti održana u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, planiran je sastanak premijera Radovana Viškovića i Ane Brnabić, a nakon sjednice bilateralni sastanci resornih ministara i glavnih tajnika dvije Vlade. Najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji o pitanjima važnim za razvoj veterinarske profesije između Veterinarskih komora Srpske i Srbije. Sve ovo ide u prilog ocjeni predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović da suradnja Srbije i Srpske ide toliko dobro da nema oblasti gdje se ne ostvaruje.

- Povezujemo se infrastrukturno, sva naša ministarstva imaju konkretnu suradnju zasnovanu na različitim protokolima, sporazumima. Suradnja postoji svugdje, u zdravstvu, gospodarstvu, infrastrukturi, obrazovanju, poljoprivredi… Nema oblasti gdje nije vidljiva i gdje ne daje rezultate - rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

I tu suradnju stalno treba unapređivati tako da ta zajednička osnova bude prepoznatljiva i jasna, istaknula je predsjednica Srpske dodavši da ono što je Srbija danas, daje sigurnost, ne samo u regionalnim okvirima već i izvan toga.

Dnevnik.ba