Article_Top_970x250

RS: Gorivo skuplje i do pet feninga

republika srpska

RS: Gorivo skuplje i do pet feninga

srp 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija

Na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj došlo je do korekcija cijena goriva, koje su u prosjeku više za jedan do pet feninga, ovisno od vrste ovog energenta i crpke.

Vozače dizel auta jučer ujutro dočekalo je poskupljenje od tri do pet feninga, a neke crpke su to uradile tijekom poslijepodnevnih sati, pa se jučer na crpkama dizel točio za 2,19 do 2,24 KM po litru.

Benzin 95 je također poskupio i to do pet feninga, a cijene su varirale od crpke do crpke, pišu Nezavisne novine.

Kod nas su od jutros sva goriva skuplja za pet feninga, rekli su za Nezavisne na jednoj banjalučkoj pumpi, dok su na drugoj rekli da za poslijepodnevne sate pripremaju nove cijene, koje će biti više za tri feninga za dizel, a za benzin 95 jedan fening.

To se nimalo nije dopalo vozačima, a ponajmanje prijevoznicima.

Suvišan je svaki komentar na poskupljenje, jer smo znali da je ono nedavno pojeftinjenje kratkog vijeka. Samo se čekalo da se smire prosvjedi pa da opet dignu cijene, kazao je za Nezavisne Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za međunarodni i unutrašnji transport.

Zoran Berak, tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, rekao je za Nezavisne da svaki od distributera radi po principu slobodnog tržišta i formira cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom i Zakonom o tržištu.

To je princip slobodnog tržišta i distributeri sami formiraju cijene, kaže Berak.

Podsjećamo, nakon enormnog vala poskupljenja ove godine, polovinom prošlog mjeseca vozačima je ulilo nadu blago pojeftinjenje goriva za oko pet feninga, baš u vrijeme protesta zbog poskupljenja goriva.

Ubrzo nakon ovog pojeftinjenja, cijene goriva pale su za još pet feninga, pa su u sedam dana pale za 0,10 KM.

Međutim, već tada su se distributeri “ogradili” pričom da smanjuju cijene samo zahvaljujući povoljnijoj situaciji na svjetskom tržištu, a ne prosvjedima i jasno stavili do znanja da će poskupljenjem goriva biti propraćen svaki skok cijena na svjetskom tržištu. Inače, cijena sjevernomorske nafte brent je ovih dana porasla, a jučer je bila 77,5 dolara po barelu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250