StoryEditor
zastupnički dom ps bih

Rovovska bitka oko državne imovine: Srpska pozicija i opozicija s jedne, bošnjačke građanske i nacionalističke stranke s druge strane

Piše fena  /  19.04.2023., 18:38h

Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u proširenom sastavu donio je odluku da prekine danas započetu sjednicu tog doma, nakon što su zasjedanje napustili poslanici političkih stranaka iz Republike Srpske.

Zastupnici stranaka iz RS-a odlučili su da napuste sjednicu Zastupničkog doma nezadovoljni zbog činjenice da je jedan broj stranaka iz Federacije BiH potpisao zajedničku izjavu o državnoj imovini.

Predsjedavatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP) je kazao kako je potpuno jasno da je razlog napuštanja sjednice parlamenta BiH izjava koju je potpisao određeni broj političkih lidera koja je vezana za pitanje državne imovine.

- Kao što smo čuli, izjava u vezi s državnom imovinom je ključni i bazni razlog zbog čega su predstavnici stranaka iz RS-a napustili današnje zasjedanje - naveo je Zvizdić prije nego što je dao pauzu nakon koje je sjednica prekinuta.

Naime, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić te predsjednici SDA, SDP-a, NiP-a, NS-a, NES-a i SBiH-a Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Ogrešević i Semir Efendić pozvali su političke aktere u BiH da prestanu s destruktivnim politikama i da dosljedno poštuju Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH, kao i potpisane međunarodne sporazume.

Stranački lideri usuglasili su i potpisali zajedničku izjavu o državnoj imovini BiH u kojoj su podsjetili da su odlukama Ustavnog suda BiH zauzeti konačni i obvezujući pravni stavovi da je država BiH nasljednik državne imovine (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, te imovine koja je pripadala bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Prije prekida sjednice, zastupnici su obavili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u drugom čitanju, predlagača zastupnika Šerifa Špage, kao i o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, u prvom čitanju, kojeg je Vijeće ministara BiH predložilo po skraćenom zakonodavnom postupku.

Obavljena je rasprava i o zahtjevu da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji su predlagači zastupnici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija razmatra po hitnom postupku. Nakon što su predlagači odustali od zahtjeva da se razmatra po hitnom postupku, ovaj zakonski prijedlog će biti razmatran po skraćenoj zakonodavnoj proceduri.

Dnevnik.ba

09. travanj 2024 22:35