StoryEditor

Rouhani: "Nema razgovora sa SAD-om dok se ne ukinu sankcije Iranu"

Piše D  /  27.08.2019., 11:08h

Trump je izjavio u ponedjeljak da će se sastati s iranskim predsjednikom ukoliko se steknu pravi uvjeti za okončanje konfrontacije oko iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa šest svjetskih sila, i dodao je da su razgovori u tijeku o tome kako bi zapadne zemlje mogle otvoriti svoje kreditne linije za pomoć iranskoj ekonomiji.

Rouhani je kazao da je Iran uvijek spreman za razgovore, ali da "SAD prvo trebaju ukinuti sve nelegalne, nepravedne i nepoštene sankcije uvedene Iranu".

Govoreći na summitu G-7 u francuskom turističkom gradu Biarritzu, Trump je odbacio ukidanje ekonomskih sankcija kako bi se nadoknadili gubici koje je pretrpio Iran.

Europske potpisnice sporazuma bore se da ublaže rastuću konfrontaciju između Irana i Sjedinjenih Država otkako se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma i ponovno uveo sankcije iranskoj ekonomiji.

Iran je ukinuo neke od svojih obveza preuzetih sporazumom u znak odmazde za američke sankcije.

"Nastavit ćemo umanjivati naše obveze na osnovu sporazuma iz 2015., ukoliko se naši interesi ne zagarantiraju. Teheran nikada nije pokušao doći do nuklearnog oružja", izjavio je Rouhani u govoru koji je uživo prenosila iranska državna televizija. 

I Trump i Rouhani prisustvovat će zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u rujnu, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:16