StoryEditor
gost popularnog showa

Rojs u Nu2: Poslije Tuđmana nemamo većeg državnika od Milanovića

Piše desk  /  08.05.2022., 17:43h
"Zoran Milanović je čist, vjerujte mi. Kad bih ja znao da je on nepošten, ja bih ga prvi prozvao, ali on je čist, zato može govoriti ovim jezikom kojim govori", rekao je Ćesić Rojs.

"Stojim kod svog potpisa, prije bi mi ruka otpala nego bih povukao svoj potpis", rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, jedan od potpisnika pisma potpore za pomilovanje obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koje je zavadilo dio generalske, odnosno braniteljske populacije. 

"Čovjek koji ne zna praštati, to nije čovjek. Čovjek koji je osvetoljubiv za mene nije čovjek", rekao je Ćesić Rojs o svojoj potpori inicijativi za pomilovanje, prenosi Index.hr.

"Bivši udbaši se boje da ih Perković ne razotkrije"

Naveo je da je pismo potpisao treći, nakon Ivana Čermaka i Ante Gotovine. Na konstataciju urednika i voditelja Aleksandra Stankovića kako generale ne zavađaju aktualne teme, već Udba, Ćesić Rojs rekao je da je Udba već prošlost i da je više nema.

"To su hrvatski izdajnici koji su presvukli kapute. Vi danas imate puno velikih, kako sebe tuku u prsa, velike Hrvatine i sve ostalo, ukraše Bogu nogu, koji su se okoristili u pretvorbi i privatizaciji, koji su na nezakonit način stekli novce, koji donose novce, recimo, isto tako na prostorima Herceg-Bosne, otkuda ja potječem - donose pune gepeke novca, nitko ne provjerava u Poreznoj upravi otkud im novac, kupuju po Zagrebu velike lokacije, stanove, u kešu donose... I tko štiti? Pa Udba su oni koji štite takve, Porezna uprava i sve ostalo, ne pitaju otkuda porijeklo novca... To su najveći udbaši", rekao je Ćesić Rojs.

Rekao je da je primio i prijeteće poruke, ali da ga nitko ne može zavaditi s kolegama generalima. "Stojim kod svog potpisa, prije bi mi ruka otpala nego bih povukao svoj potpis", poručio je.

Odbacio je tezu o povezanosti Gojka Šuška s Udbom, a između ostalog je rekao i da se bivši udbaši boje da ih Perković razotkrije.

"Što bi bilo da je Perković stao na drugu stranu?"

Također je rekao da nijedna država na svijetu nije izručila svoje obavještajce u neku drugu zemlju.

"Zašto im mi nismo sudili 30 godina?" upitao se Ćesić Rojs.

Na Stankovićev komentar kako danas gorljivo brani Perkovića i Mustača odgovorio je: "Ma ja ih ne branim. Ako su krivi do '90., neka izvole odgovarati pred hrvatskim sudom, ali pogrešna odluka je da se izručuju uopće vani, da se sudi."

Upitao se i što bi bilo da je Perković "stao na drugu stranu, protiv nas". "Bi li otkrili Labrador, bi li Hrvatska bila priznata?" upitao se Ćesić Rojs.

"Najveći državnik nakon Tuđmana"

Osvrćući se na optužbe predsjednika RH Zorana Milanovića na račun premijera Andreja Plenkovića, kojega je Milanović nazvao "udbašenkom", Ćesić Rojs rekao je da ni jedan ni drugi nisu Udba. Rekao je da su Milanovića velikom većinom izabrali građani RH te da ga je prihvatio iako je glasao za Kolindu Grabar-Kitarović.

"Moram priznati, iz dana u dan sve više mi se sviđa i poslije predsjednika Tuđmana, ja otvoreno, jasno i glasno kažem - mi nemamo većeg državnika od gospodina Zorana Milanovića", poručio je.

Ćesić Rojs rekao je i da ne odobrava prepucavanje Milanovića i Plenkovića, dodavši da oni trebaju sjesti za stol. Ipak je rekao da Milanoviću ne opravdava kad napada HDZ jer je to za njega svetinja.

"Zoran Milanović je čist, vjerujte mi. Kad bih ja znao da je on nepošten, ja bih ga prvi prozvao, ali on je čist, zato može govoriti ovim jezikom kojim govori", rekao je Ćesić Rojs.

Ustvrdio je i da je Milanović stao u zaštitu Hrvata u BiH te da ga čudi da, kako je rekao, predsjednik njegove stranke Plenković povlači pogrešne poteze.

Ćesić Rojs, koji je i dalje na crnoj listi SAD-a, rekao je da se oko toga obratio Plenkoviću i da ga je on primio. Dodao je da su njegovi suborci Ante Gotovina i Rahim Ademi skinuti s liste nakon oslobađajućih presuda.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 20:44