StoryEditor
hrvatski general

Rojs o Generalskom zboru: To je gemišt bojna, tamo nitko nema ispod dva promila

Piše desk  /  19.06.2023., 10:22h

Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) izbacio je u petak Ljubu Ćesića Rojsa iz članstva, jer je, kako navodi, svojim ponovljenim neutemeljenim izjavama u javnosti prouzročio teške posljedice po ugled i interes udruge.

Povod sukobu u HGZ-u bilo je otvoreno pismo 12 generala – pet bivših i sedam aktivnih članova HGZ-a koji su napali predsjednika HGZ-a Marinka Krešića jer se s nekoliko suradnika iz udruge uoči Dana državnosti u prostorijama Islamskog centra u Zagrebu susreo s izaslanstvom Udruženja generala BiH.

"Zašto su se predstavnici Hrvatskog generalskog zbora našli s predstavnicima Udruženja generala BiH, ne pitajući se je li netko od njih odgovoran za ratne zločine nad Hrvatima", poručili su potpisnici pisma, među kojima je bio i Ćesić Rojs.

Rojs: U HGZ-u nitko nema ispod dva promila

Epilog cijele priče je da je Rojs zbog svojih kritika izbačen iz HGZ-a, no hrvatski general ne miri se tako lako s tom odlukom. Sada je otišao toliko daleko da je članove HGZ-a nazvao "gemišt bojnom".

"Ne da treba podnijeti ostavku predsjednik HGZ-a, nego cijelo Predsjedništvo i Upravni odbor. Ne može nas pet odlučivati o  svemu pored 120 članova. Druženje, nismo mi crkvena zajednica da idemo u džamiju. Otkad je ovo vodstvo, mi nismo otišli kod našeg kardinala, nadbiskupa službeno. Idemo u džamiju i na druženje s Alijinim generalima. Nisu oni generali BiH, onda bi bili i Hrvati i Srbi…", kaže.

"Oni mogu samo boci odrezati glavu, kad nemaju otvarača za vino. Da dođe prometna policija ispred HGZ-a, mogla bi mjesečnu plaću zaraditi, nema ispod dva promila. Više puta sam upozoravao, mi moramo biti ogledalo ovog društva. Ako smo bili u ratu, mi moramo biti primjer svima", dodao je za N1.

Rojs kaže i da nema ništa protiv odlaska u džamiju, ali… "Nisu pitali gdje su posmrtni ostaci generala Vlade Šantića. Da nije bilo njega i hrvatskih snaga, Bihać bi doživio sudbinu Srebrenice. Što bih ja trebao šutjeti? Ja neću šutjeti nikome, ja govorim istinu. Spreman sam platiti koju god cijenu treba, ali nema nitko u Hrvatskoj pravo poigravati se sudbinom hrvatskog naroda", zaključuje Rojs.

03. svibanj 2024 18:46